Zdravlje

Popularna hrana koja može biti razlog vašeg stalnog umora

Popularna hrana koja može biti razlog vašeg stalnog umora
Foto: Pixabay/Ilustracija | Popularna hrana koja može biti razlog vašeg stalnog umora

Možda ne spavate dovoljno, možda imate naporan dan na poslu. Mnogo je razloga zašto se često osjećate umorno. Jedna od njih je i hrana.

Studija objavljena u časopisu Nutrients potvrdila je da prerađeno meso može biti jedan od glavnih krivaca za umor. Autori studije okupili su 20 mladih odraslih osoba i analizirali njihovu crijevnu mikrobiotu kako bi utvrdili kako to utiče na mentalnu energiju, fizičku energiju i umor.

Otkrili su da je prerađeno meso jedina hrana koja je povezana s promjenama nivoa energije na svim nivoima.

Definitivno je potrebno više istraživanja na ovom području, kaže autorka studije dr Lauri O. Byerley.

Ipak, manji unos prerađevina od mesa sigurno će biti dobra odluka kada je u pitanju zdravlje. Iako je, naravno, sasvim normalno s vremena na vrijeme uživati ​​u takvom proizvodu, istraživači nisu potvrdili koliko već utiče na vašu dobrobit.

Ako sebi s vremena na vrijeme priuštite malo slanine, to vjerovatno neće uzrokovati veće probleme (naravno, pod pretpostavkom da nema drugih zdravstvenih problema), ali autor savjetuje da takve proizvode ne jedete svaki dan kao dio prehrane.

Zamjena prerađene hrane cjelovitom i uključivanjem više svježeg povrća i voća zasigurno će održati vašu mikrobiotu u boljem stanju, smanjiti rizik od bolesti i dati vam više energije.

Prerađeno meso ima i druge negativne učinke na zdravlje, poput povećanog rizika od srčanih bolesti te visokog krvnog pritiska i holesterola.

(Aktivni.si)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije