Zdravlje

Potrebno klinički klasifikovati zavisnost od interneta

Potrebno klinički klasifikovati zavisnost od interneta
Foto: N.N. | Potrebno klinički klasifikovati zavisnost od interneta

Nakon istraživanja koje sugeriše da društvene mreže kao što su Twitter, Instagram i Facebook potencijalno oštećuju mentalno zdravlje djece i mladih, članovi britanskog parlamenta su predložili da se zavisnost od društvenih mreža klinički definiše i klasifikuje kao bolest.

Dogodilo se to nakon što je tinejdžerka Moli Rasel ranije ove godine sebi oduzela život zbog, kako tvrde njeni roditelji, prevelike izloženosti sadržaju o samopovređivanju na Instagramu i Pinterestu.

Instagram je nakon toga lansirao sistem bolje kontrole nasilnog sadržaja, no predstavnici britanskog parlamenta smatraju da to nije dovoljno na "internetskom Divljem zapadu".

"Istraživanje jasno naglašava ozbiljnost situacije i veliku brigu stručnjaka i mladih ljudi. Sveobuhvatni nalaz do kojeg smo došli jeste da kompanije imaju dužnost brinuti i zaštititi ranjive korisnike i trebaju regulaciju koja će pružiti zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu u bezvlađu digitalnog igrališta", rekla je Širli Kramer, CEO Kraljevskog društva za javno zdravstvo. Osim toga, Kramerova i drugi predstavnici parlamenta iz svih stranaka zaključili su da bi zavisnost od društvenih mreža trebalo da bude klasifikovana kao bolest kako bi mladi dobili pravilnu zdravstvenu zaštitu kad se osjete ugroženim na društvenim mrežama.

INSTAGRAM IMA NAJNEGATIVNIJI UČINAK NA MLADE

Prema prošlogodišnjem izvještaju Kraljevskog društva za javno zdravstvo, Instagram, koji ima 700 miliona korisnika širom svijeta, društvena je mreža koja ima najnegativniji učinak na mlade.

Izvještaj je kombinacija prethodno objavljenog istraživanja koje se bavilo zdravstvenim posljedicama koje društvene mreže mogu ostavljati na pojedince, a uključivalo je 1.500 mladih između 14 i 24 godine. Kako bi spoznali kakve stavove imaju ispitanici prema različitim društvenim mrežama - Instagramu, Facebooku, Snapchatu, YouTubeu i Twitteru - odnosno kako one utiču na njihovo zdravlje, bilo pozitivno bilo negativno, pitanja su se odnosila na njihove osjećaje anksioznosti, povezanost sa zajednicom, na osjećaj prema identitetu, spavanje, na sliku o svome tijelu itd.

Od svih spomenutih društvenih mreža, samo je YouTube imao pozitivan učinak na ispitanike. Ostale su, prema njihovim ocjenama, imale negativan učinak.

#STAUSOFMIND OCJENE POJEDINIH DRUŠTVENIH MREŽA

Uticaj koji najpopularnije društvene mreže imaju na mlade rangirane su sljedećim redoslijedom:

       1. YouTube (jedina platforma s pozitivnim net uticajem)

       2. Twitter

       3. Facebook

       4. Snapchat

       5. Instagram (najnegativnija društvena mreža)

15 ZNAKOVA DA STE PRILIČNO ZAVISNI OD INSTAGRAMA

Uljepšavanje i održavanje svoje insta galerije, slična estetika fotografija, nove opcije, zabavni i raznovrsni filteri, dodatne aplikacije za obradu fotografija, pa onda da sam profil ima i možda neku temu i slično, storyji i sve popratno što oni danas nude i omogućuju, sve su to stvari kojima su mnogi (okorjeli) korisnici Instagrama svakodnevno opterećeni i zaokupljeni. Neki su zavisni od Facebooka, Twittera, drugi pak Pinteresta, no u posljednje vrijeme Instagram je postao prava zamka u domenu zavisnosti.

1. Osuđujete Instagram korisnike koji koriste "jeftine i zastarjele" filtere retro estetike…

2. Stavljate obavezno jednu fotografiju prije spavanja kako biste se ujutro probudili i iznenadili hrpom lajkova koje ste dobili preko noći. Jer šta je bolje od ekrana prepunog Instagram notifikacija za dobro jutro?

3. Obrisali ste fotografiju iz svoje Instagram galerije jer je dobila premalo lajkova ili se možda s vremenom uopšte ne uklapa u vaš grid, prema nekom vašem očekivanom i zadovoljavajućem standardu.

4. Prije nego što fotografija uopšte bude dostojna objave, prethodi joj niz koraka obrade kroz gomilu aplikacija za uređivanje fotografije. Jer Instagram filteri su totalno basic, a za taj proces uvijek imate vremena, a dodatnih aplikacija za obradu kao i samih opcija nikad nije bilo više.

5. Fotografisaćete se s bilo kim i bilo čim ako je u pitanju veliki foto Instagram potencijal…

6. Jako poštujete ljude koji vas zaprate nakon što vi njih zapratite i jako ste uvrijeđeni ako neko od njih to ne učini. U protivnom, vrlo brzo ga mičite sa svoje liste onih koje vi pratite.

7. Uspaničite se ako slučajno lajkujete neku staru fotografiju na profilu koji redovno pregledate.

8. Biranje prigodnog filtera za vašu potencijalnu fotografiju dugotrajan je i detaljan proces. Toliko dobrih opcija, i jako se teško odlučiti za pravu. I tako svaki put u beskraj do savršenstva, a nikad nije dovoljno savršeno. 

9. Osuđujete Instagram korisnike koji ispisuju previše #hashtagova u svojim opisima fotografija.

10. Ako se slučajno dogodi da Instagram iz nekog razloga ne radi, uspaničite se. Čemu smo svjedočili potekle nedjelje kada je zavladala globalna panika.

11. Kad se dogodi da u trenutku objave fotografije piše da je upload failed, naprosto poludite.

12. Vaši prijatelji su iziritirani gomilom selfija koje postavljate na storije. Čim uzmete svoj telefon, oni već počnu mumljati na tu temu.

13. Čekanje prvog lajka na netom objavljenu fotografiju je pravo mučenje.

14. Jako ste uzbuđeni kad vaša fotografija u kratkom vremenu dobije dosta lajkova, osjećate navalu pozitivnih emocija jer znate da u tom slučaju ima i te kakav potencijal i da će postati hit.

15. Refreshanje feeda je vaša jedina aktivnost koju ste uspjeli redovno zadržati i održati...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije