Zdravlje

Riješite se kamena u bubregu prirodnim putem

Riješite se kamena u bubregu prirodnim putem
Foto: Ilustracija | Riješite se kamena u bubregu prirodnim putem

Jedan od najčešćih problema koji ljudi imaju kada su u pitanju bubrezi sigurno je kamenje koje se stvara unutar ovog organa. To je čvrsta masa koja se pravi unutar bubrega ili urinarnog trakta. Ponekad su toliko mali da nisu vidljivi ni na ultrazvuku, a ponekad su toliko veliki da mogu potpuno blokirati mokraćne puteve. Postoje četiri vrste bubrežnih kamenaca, a najčešći je onaj sačinjen od kalcijuma.

Prirodni načini da se riješite bubrežnih kamenaca

Pošto su kamenci nastali prirodnim putem, postoje mnogi prirodni načini i da ih se riješite. Biljke kao što su bokvica, medunika, sarsparila i hajdučka trava su veoma efektne kad je u pitanju izbacivanje kamena iz bubrega, a pošto se koriste uglavnom u vidu čaja priprema je više nego jednostavna.

Diuretski čajevi

Čajevi od maslačka i kukuruzne svile su dva najbolja prirodna diuretika koja mogu potpomoći izbacivanje bubrežnog kamenca prirodnim putem. Napravite sami diuretski čaj. Pomiješajte listove maslačka, kukuruznu svilu, sjemenke komorača, listove koprive i nekoliko stabljika zobi. Uzmite po pola kašike svake biljke, prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji 20 minuta. Procijedite čaj i pijte ga ujutro i naveče.

Divlje biljke u borbi protiv kamenaca

Zlatoštipka je biljka koja raste na divljim neobrađenim površinama, a u Sjevernoj Americi vjeruju da je čudotvorna kad je u pitanju liječenje kamenaca u bubregu. Najdjelotvornijom smatraju tinkturu napravljenu od ove biljke, koju ako ne možete nabaviti u biljnim apotekama, probajte putem interneta.

Uzmite četvrtinu šolje korijena šljunka, korijena sljeza, korijena hortenzije, kapsule đumbira od 250 g i kapsule vitamina B6. Sve sastojke stavite u plastičnu ili staklenu posudu, prelijte vodom i ostavite da stoji. Nakon što su se biljke namočile prebacite ih u šerpicu na šporetu i kuvajte dvadesetak minuta. U posebnoj posudi napravite čaj od jedne vezice peršuna, samo je kratko prokuvajte u vodi i ostavite da se hladi. Pomiješajte čajeve, dodajte im 20 kapi tinkture zlatoštipke i kašiku jestivog glicerina te pijte svakodnevno.

Preporučljivo je konzumirati

Pijte osam čaša vode tokom dana. Voda je jedan od najboljih saveznika organizma u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučuje se šest do osam čaša vode dnevno, jer to podstiče pokretljivost kamenčića i pomaže u odstranjivanju viška toksina iz tijela. Osim toga, voda razblažuje i mokraćnu kiselinu, sprečavajući tako njeno taloženje u bubrezima. Tegobe se u dobroj mjeri mogu ublažiti ukoliko se konzumira dosta prirodnih diuretika i detoksikatora, poput lubenice, dinje, celera, crnog luka ili grožđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije