Zdravlje

Trešnje usporavaju starenje

Trešnje usporavaju starenje
Trešnje usporavaju starenje

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crnoljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Trešnje su ukusna ljetna poslastica, a s nutritivnog stajališta njihove su koristi vrlo cijenjene. Dobar su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrijum i holesterol. Zbog bogatstva nutrijenata i istovremeno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu težinu.

Trešnja sadrži

Jedinica serviranja (73 grama)

  • 50 KALORIJA,
  • 1 GRAM UKUPNIH MASTI,
  • 2 GRAMA UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA,
  • 2 GRAMA PREHRAMBENIH VLAKANA,
  • 10 GRAMA ŠEĆERA I
  • 1 GRAM PROTEINA

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrijuma), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijumom te stoga povoljno djeluje na ravnotežu tečnosti u organizmu.

Voće i povrće, pa tako i trešnje ujedno sadrže hiljade fitohemikalija zaslužnih za mnoga zaštitna svojstva ovih važnih namirnica.

Nutritivna vrijednost i zdravstvene blagodati

Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima, koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamnocrvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protivupalnih svojstava.

Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa tako što snižavaju nivo šećera u krvi. Osim toga, trešnje snižavaju nivo LDL holesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih s gihtom. Kod bolesnika koji su svakodnevno od tri dana do tri mjeseca unosili oko 250 grama trešanja utvrđeno je da se nivo urata smanjio na normalan.

Druga je studija na dobrovoljcima pet sati nakon konzumacije trešanja utvrdila značajno smanjenje nivoa urata u plazmi. Osim toga, pokazalo se da se u tih pet sati povećalo izlučivanje urata urinom.

Studija novijeg datuma potvrdila je takva razmišljanja. Naime, prema istraživanju sprovedenom na 633 ispitanika oboljela od gihta objavljenom u časopisu "Arthritis & Rheumatism", dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik za pojavu napada gihta za 35 odsto.

Protiv fizičke i umne iscrpljenosti

U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, ali i sok od trešnje se pokazao vrlo koristan sportistima jer može umanjiti mišićnu bol nakon trčanja. U studiji je učestvovalo 60 zdravih ispitanika dobi 18 do 50 godina.

Ispitanici koji su kroz sedam dana dva puta dnevno pili tri decilitra soka od trešnje imali su znatno manje problema s bolovima u mišićima nakon trčanja na duge staze nego ispitanici koji su pili drugu vrstu soka.

Iako tačan mehanizam djelovanja nije još jasan, naučnici smatraju da trešnje djeluju poput uobičajenih lijekova koje sportisti uzimaju kako bi olakšali upalno stanje poslije tjelesne aktivnosti. Peteljka trešnje obiluje taninima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerima i mineralima.

Zahvaljujući svom sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

Odabir i čuvanje trešanja

Zrele trešnje su velike, sjajne, mesnate i tamne boje. Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupovini tražite plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavaj plodove koji su natučeni.

* Kupujte samo trešnje koje su čuvane na hladnom i dovoljno vlažnom mjestu jer visoke temperature oštećuju njihovu teksturu i okus.

* Trešnje možete čuvati u frižideru do sedam dana. Povremeno provjerite plodove i odstranite one koji su se pokvarili.

* Trešnje možete zamrznuti tako da ih operete, dobro osušite, zatim raširite na podlozi u jednom sloju i tek tada stavite u zamrzivač.

Smrznute trešnje čuvajte do godinu dana.

Trešnja kao prirodni lijek

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih smetnji

Preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litri vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procjedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti

Tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca

Kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuvajte jednu do dvije minute, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procijedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume

Tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji

Usitnite 25 g košpica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.

Pročitajte više detalja na linku Blagotvorna tešnja, kao i na linku Sve blagodeti trešnje.

ZANIMLJIVOSTI O TREŠNJAMA

* Trešnja se u Japanu smatra uzvišenom biljkom, stoga je Japan 1912. godine poklonilo SAD 3.020 stabala trešnje u znak njihovih (rastućih) prijateljskih odnosa. Stabla su posađena u Sakura parku na Menhetnu (Njujork).

* Plod trešnje dio je porodice ruža (Rosaceae), u kojoj se nalaze i bademi, breskve, marelice te šljive.

* Vjeruje se da su trešnju otkrili Rimljani negdje oko 70. godine prije Hrista, na području tadašnje Anatolije. Trešnju su predstavili Britancima tokom 1. vijeka.

* Kanada drži rekord za pripremu najveće pite od trešanja na svijetu. Pitu, koja je težila gotovo 18 tona, ispekli su stanovnici grada Oliver i tako srušili rekord koji je do tada držao grad Traverse (SAD).

* Njemačka riječ Kirsch, po kojoj su likeri od trešanja dobili ime, dolazi od riječi karshu  ovo ime dobile su trešnje koje su kultivisane na području nekadašnje Mesopotamije.

* Hemijska reakcija između trešanja i lužina poput praška za pecivo uzrokuje plavu boju kada je jelo gotovo.

* Iako su već tada bile popularne kao voćni deserti, tokom 15. i 16. vijeka trešnje su se koristile u medicinske svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije