Zdravlje

U FBiH oboljelih od morbila oko 50 puta više nego lani

U FBiH oboljelih od morbila oko 50 puta više nego lani
Foto: N.N. | U FBiH oboljelih od morbila oko 50 puta više nego lani

BANJALUKA, SARAJEVO - Broj oboljelih od morbila u FBiH porastao je više od 50 puta pa je tako ove godine, zaključno s današnjim danom, u Federaciji bio 531 oboljeli od ove zarazne bolesti, dok ih je prošle godine bilo ukupno deset u svim kantonima, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema broju oboljelih prednjači Kanton Sarajevo, u kojem ih je do danas bilo 432.

S druge strane, broj zaraženih morbilama u RS, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u prva tri mjeseca ove godine se smanjio te ih je bilo deset, dok je lani u istom periodu registrovano 16.

"Nakon Kantona Sarajevo slijede Srednjobosanski kanton sa 67 oboljelih od morbila, Zeničko-dobojski sa 14 te Unsko-sanski sa 10", istakli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH te dodali da je u Tuzlanskom kantonu bilo dvoje oboljelih, a u Posavskom je zabilježen jedan.

U Zavodu su pojasnili da se ospice prenose vazduhom, kapljicama iz nosa, grla i usta zaražene osobe koja kašlje, kiše ili pri govoru.

"Ospice su akutna virusna bolest koja se vrlo lako širi. Komplikacije uključuju proliv, zapaljenje uha, zapaljenje pluća, upalu mozga i smrt", istakli su u Zavodu te dodali da se od ospica može oboljeti u bilo kojem dobu i upozorili da je vakcinacija najdjelotvornija prevencija ovog zaraznog oboljenja.

Broj oboljelih od morbila, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, porastao je u cijelom svijetu i to za 300 odsto.

"U prvom tromjesečju ove godine 170 zemalja prijavilo je 112.000 zaraženih, u odnosu na 28.000, koliko ih je bilo registrovano u prva tri mjeseca 2018. godine", stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

S obzirom na to da građani često miješaju pojmove malih ospica i vodenih ospica, stručnjaci pojašnjavaju da su vodene ospice, za razliku od morbila, iako vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele - zoster.

"Oporavak kod vodenih ospica je odličan u nekomplikovanim slučajevima. Prvo se javi svrab, pa mjehurići ispunjeni tekućinom i njih tretiramo tečnim puderom, koji sadrži anestezin", objasnila je Milka Ćojanović, pedijatar Doma zdravlja Banjaluka.

Pedijatar Branislav Lolić je kazao da je najozbiljnija komplikacija kada su vodene ospice u pitanju upala pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije