Zdravlje

Upotreba đumbira i lagano vježbanje ublažavaju menstrualne grčeve

Upotreba đumbira i lagano vježbanje ublažavaju menstrualne grčeve
Foto: N.N. | Upotreba đumbira i lagano vježbanje ublažavaju menstrualne grčeve

Od upotrebe đumbira sve do laganog vježbanja ili korištenja lijekova protiv bolova, ginekolozi savjetuju kako ublažiti bol tokom menstruacije.

Menstrualni grčevi se javljaju kada se mišićni zid maternice zategne kako bi se podstaklo isticanje njenog obložnog sloja, kaže dr. Caroline Overton, ginekolog.

"Osjećaj boli je posljedica kontrakcije zida koji komprimira krvne žile, koji privremeno prekida dotok krvi, a time i kisika u maternicu", kazala je ona.

Overton naglašava da menstruacija ne bi trebala ometati svakodnevni život ili rad, piše Guardian.

"Ukoliko morate da promijenite način na koji se oblačite, ako propuštate rad ili društvene aktivnosti te prilagođavate svoj život mjesečnim periodima, onda menstruacija nije normalna pojava i trebate potražiti pomoć“, dodala je Overton.

Smatra se da do 20 posto žena ima teške bolove tokom mjesečnog perioda. Ljekari opšte prakse mogu predložiti kombinovanu oralnu kontraceptivnu pilulu ili kontraceptivni implant, injekciju.

Đumbir

Sredstva za ublažavanje bolova kao što su paracetamol i ibuprofen često su dovoljna za mnoge žene i dokle god se uzimaju u pravilnoj dozi mogu biti od velike pomoći.

Međutim, studija iz 2012. godine koja se bavila efektom đumbira na bolne menstrualne grčeve pokazala je da je on imao značajan efekt u ublažavanju intenziteta i trajanja bola.

Oni iz studijske grupe koji su uzimali đumbir prijavili su manji intenzitet boli i ozbiljnost simptoma od onih u placebo grupi, što ukazuje na to da bi on mogao biti efikasan ako se uzme na početku menstruacije ili tri dana ranije.

Orgazam

Iako nema mnogo dokaza da seks i orgazam pomažu u menstrualnim grčevima, kaže Overton, moguće je osjetiti privremeno ublažavanje bolova kada se mišići počnu opuštati nakon orgazma.

"Nije opasno za žene da masturbiraju tokom perioda, a nekima ovo čak može biti i od pomoći", kaže Overton.

Ona govori da za neke žene ovo može biti korisno zbog neurotransmitera koji ometaju nervna vlakna uključena u kontrolu bola. Isto tako, ona dodaje da u tim situacijama, ukoliko se žena odluči za seks umjesto za masturbiranje, postoji potreba za kontracepcijom kako bi se zaštitila od trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Vježbanje

Različite studije su pokazale da žene koje vježbaju mogu imati manje bolne menstruacije, ali važno je naglasiti i to da su te žene vježbale tokom cijelog mjeseca.

Stručnjaci predlažu blage vježbe kao što su plivanje, hodanje ili vožnja biciklom, a tehnike masaže i relaksacije kao što su joga ili pilates također mogu biti korisne.

Važno je ostati hidriran

"Dehidratacija može pogoršati grčeve tako da žene moraju piti puno vode te umjereno konzumirati alkohol i kofein", kaže Overton.

Osim što pomaže kod hidratacije, biljni čaj može biti koristan. Takođe, toplota može biti efikasna u ublažavanju grčeva. Topla kupka ili tuširanje toplom vodom mogu biti od pomoći, kao i kreme za ublažavanje bolova u mišićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije