Život

Pratite nas na Google news

Istraživanje: Do kraja vijeka veliki pad populacije

Istraživanje: Do kraja vijeka veliki pad populacije
Foto: Pixabay | Istraživanje: Do kraja vijeka veliki pad populacije i rast broja starijih
Srna

Na Zemlji će 2100. godine živjeti 8,8 milijardi ljudi, 866 miliona biće starije od 80 godina, a u 183 zemlje biće zabilježen ogroman pad broja stanovnika, navodi tim naučika u renomiranom časopisu "Lanset".

Svjetska populacija vjerovatno će dostići vrhunac za 44 godine, tačnije 2064, sa 9,7 milijardi ljudi, a potom će početi da pada na oko 8,8 milijardi do kraja vijeka.

U više od 20 zemalja, među kojima su i Japan, Španija, Italija, Tajland, Portugalija, Južna Koreja i Poljska, broj stanovnika će se do kraja vijeka prepoloviti.

U zaključku istraživanja navedeno je da će se populacija Japana smanjiti na 60 miliona 2100. godine. Broj stanovnika Tajlanda pašće sa 71 na 35 miliona, a populacija Španije iznosiće svega 23 miliona.

Broj Italijana će sa današnjeg 61 miliona pasti na 31 milion, Portugalije sa 11 na pet miliona, te Južne Koreje sa 53 na 27 miliona.

Supsaharska Afrika će do kraja vijeka utrostručiti broj stanovnika na oko tri milijarde, a samo stanovništvo Nigerije porašće na 800 miliiona.

"Ta predviđanja sugerišu dobre vijesti za životnu sredinu, uz manje pritiska na proizvodnju hrane i manje emisije ugljen-dioksida", navodi rukovodilac istraživanja Krisotfer Marej.

Socijalne i zdravstvene službe miraće do kraja vijeka da se reformišu kako bi mogle brinuti za mnogo starije stanovništvo.

Sa padom stope fertiliteta i rastom očekivanog životnog vijeka širom svijeta, broj djece mlađe od pet godina smanjiće se za više od 40 odsto, sa 681 milion u 2017. na 401 milion u 2100. godini, utvrdila je studija.

Naučnici predviđaju da će više od četvrtine globalnog stanovništva biti starije od 65 godina.

Snažan pad broja radnog stanovništva, te odnos tog broja i neradnog stanovništva predstavljaće ogromni izazov za mnoge zemlje. Društva će se boriti da ekonomski napreduju sa manjim brojem radnika i manjim poreskim prihodima.

Broj radno sposobnih u Kini pašće sa današnjih 950 miliona na nešto više od 350 miliona do kraja vijeka, što predstavlja pad od 62 odsto.

Do 2050. godine BDP Kine premašiće onaj u SAD. Indijski BDP skočiće na treće mjesto, a Japan, NJemačka, Francuska i Velika Britanija ostaće među 10 najvećih svjetskih ekonomija.

Brazil bi, prema tim predviđanjima, trebao pasti sa osmog na 13. mjesto, Rusija sa 10. na 14, dok će Italija i Španija do 2100. godine ispasti iz grupe 15 najjačih ekonomskih sila na 25, odnosno 28. mjesto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije