Život

Kada prvi put ošišati dijete

Kada prvi put ošišati dijete
Foto: Mitch Oram/Pexels | Kada prvi put ošišati dijete

Iako je uvriježeno mišljenje da jako malu djecu treba šišati, da bi im ojačala kosa, takav efekat nikada nije medicinski dokazan.

Nema savršenog vremena za to, osim onog koje su odabrali sami roditelji. Ipak, bolje da nije prerano. Kao što se događa s noktima ili kožom beba, njihova kosa je vrlo osjetljiva i u prvim će je sedmicama izgubiti. Pogotovo na potiljku, jer bebe provode mnogo vremena naslonjene na taj dio.

Kako beba raste i podupire glavu, njena kosa će izgledati mnogo jača. Stoga nikada ne škodi pričekati nekoliko sedmica prije nego što razmotrite ideju o šišanju dječje kose.

S druge strane, važno je znati da kosa ima puno važniju funkciju od puke estetike. Važan je fizički alat koji pomaže tijelu da održava tjelesnu temperaturu. Kosa sprečava da glava vaše bebe bude izložena hladnoći.

Ostala važna pitanja koja biste trebali uzeti u obzir su neki od rizika koje šišanje može imati za bebu. Da biste to učinili, potrebno je čvrsto držati djetetovu glavu. Trebali biste uzeti u obzir i instrumente koji su potrebni za ovu aktivnost, možda ćete se uplašiti buke mašine ili zvuka makaza u blizini glave.

Kad odlučite da je vrijeme da ošišate bebu, moraćete odlučiti želite li to prepostiti profesionalcu ili radije biste radite to uradili sami. Šta god da odaberete biće uredu, važno je samo da se dijete ne povrijedi.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije