Život

"Žene više rade u domaćinstvu jer su manje uključene na tržište rada"

"Žene više rade u domaćinstvu jer su manje uključene na tržište rada"
Foto: Ilustracija | "Žene više rade u domaćinstvu jer su manje uključene na tržište rada"

BANJALUKA, MOSTAR - U Bosni i Hercegovini 93,8 odsto žena obavlja sve kućne poslove, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatni i profesionalni život, rezultati su istraživanja koje je sprovela Agencija za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Rezultati istraživanja pokazuju da obavljanje rutinskih kućnih poslova, poput peglanja, mijenjanja posteljine, čišćenja kupatila, pranja veša, brisanja podova, kuvanja i pranja suđa te kupovanja potrepština u 93,8 odsto veza obavljaju samo žene, saopšteno je iz Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Dodaju da svega u 5,6 odsto veza te poslove ravnopravno obavljaju i muškarci, dok svega u šest odsto veza te poslove obavljaju samo muškarci.

Iz Agencije navode da to sve ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena, tačnije, ostavlja im pet puta manje vremena za odmor, za lični i profesionalni napredak i usavršavanje, učestvovanje u društvenim aktivnostima ili pak politici.

Istraživanje je pokazalo da je situacija povoljnija kada je riječ o povremenim kućnim poslovima poput plaćanja režija i obavljanja poslova izvan kuće, kao što su održavanje dvorišta, automobila, krečenje i lakše popravke na kući, ističu iz Agencije.

Nalazi istraživanja govore i o rasprostranjenosti rodne diskriminacije u radu i radnim odnosima, što je potvrdila trećina ispitanih žena.

Istraživanje je sprovedeno na teritoriji cijele BiH na uzorku od 500 žena starosne dobi između 18 i 65 godina koje su braku ili žive u vanbračnoj zajednici najmanje jednu godinu.

Radmila Žigić, direktorka Fondacije "Lara" iz Bijeljine, ističe da je tako visok procent upravo zbog niske stope zaposlenosti žena.

"Došlo je do preraspodjele da žene obavljaju više poslova unutar domaćinstva zato što su manje uključene na tržište rada. I pored toga naravno da postoji predrasude i stereotipi koji i dan-danas nose te vrijednosti i podjelu rada na muške i ženske poslove, gdje se smatra da je rad u domaćinstvu ženska obaveza", kazala je Žigićeva.

Da bi se ta situacija popravila, dodaje ona, potrebno je raditi na izgradnji društvene infrastrukture različitih vrsta socijalnih usluga koje bi bile dostupne ženama.

Dijana Tadić, izvršna direktorka udruženja "Žene BiH" iz Mostara, kazala je da živimo u takvom društvu koje smatra da je sramota da muškarac radi kućne poslove.

"Mislim da je u evropskim zemljama totalna drugačija situacija što se toga tiče, mnogo naših ljudi koji rade i žive u inostranstvu pomaže ženama i uključuje se u kućne poslove", ističe Tadićeva.

Prema njenim riječima, nisu samo kućni poslovi prepušteni ženama, nego tu spada i odgoj djece te spremanje djeca za školu.

"U našem današnjem društvu veliki je teret na ženi, tako da svaka mora da bude i čistačica, i domaćica, i spremačica", ističe Tadićeva.

Dodala je da im, pored svih tih dnevnih obaveza koje žene imaju, ostane malo vremena da se posvete sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije