Auto zanimljivosti

Za brzu vožnju u Estoniji sledi pauza jedan sat

Za brzu vožnju u Estoniji sledi pauza jedan sat
Foto: pixabay.com | Za brzu vožnju u Estoniji sledi pauza jedan sat

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju. Vozačima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor - novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsedi u policijskom vozilu određeno vreme.

Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena.

“Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju utjecaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu” ističe savetnik Elari Kasemets.

Policija kaže da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate.

“Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno” dodaje Kasemets.

Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dele i donorske kartice, kako bi vozači bili svesniji rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije