Analize

Izgradnja stanova u novembru pala skoro za pola

Izgradnja stanova u novembru pala skoro za pola
Foto: A. Čavić / Arhiva / Ilustracija | Izgradnja stanova u novembru pala skoro za pola

BANJALUKA - Broj predviđenih stanova za gradnju u Republici Srpskoj u novembru prošle godine manji je za 45,1 odsto nego godinu dana ranije u istom mjesecu, pokazuju statistički podaci, a u građevinskom sektoru tvrde da je na to najviše uticala pandemija, odnosno njene posljedice.

"Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u novembru 2020. godine u odnosu na novembar 2019. godine veći je 7,2 odsto, dok je u odnosu na prosječan broj izdatih građevinskih dozvola u 2019. godini manji za 7,6 odsto", navedeno je u saopštenju iz Republičkog zavoda za statistike.

U novembru prošle godine, kako se dodaje, izdato je tek 89 građevinskih dozvola za objekte visokogradnje, od čega se 75 odnosi na novogradnju.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, kazao je da ovakvi statistički podaci govore  da je  u prethodnom periodu zbog pogoršane epidemiološke situacije došlo do blokade radova.

"Samim tim došlo je do otežanog rada privrednih društava, kao i institucija, a i do pada tražnje stanova, što je za dalju posljedicu imalo obustavljanje planiranih investicija u oblasti stanogradnje, što je i razumljivo jer smo se svi bavili nekim drugim životnim pitanjima", kazao  je Petrović.

Dodao je da je nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je sada već dostigla nivo od prije pojave pandemije, došlo do deblokade investicija.

"Sada se radi i dio investicija koje su bile na čekanju tri do četiri mjeseca, kao i investicije koje su trebale da se realizuju u ovom periodu", pojasnio je Petrović.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kazala je za "Nezavisne" da je pandemija prouzrokovana virusom korona u cijelom svijetu uticala na sektor građevinarstva pa se to odrazilo i u Republici Srpkoj.

"Na početku prošle godine, kada je zavladala pandemija, imali smo zatvorene granice i naš građevinski sektor nije mogao dovesti potreban materijal iz drugih zemalja", kazala je Vrabičićeva.

Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske i direktor preduzeća "Monting montaža" Bijeljina, rekao je za "Nezavisne" da je u posljednje vrijeme katastrofalno stanje kada je riječ o građevinarstvu.

"Cijela ova situacija opteretila je sve privredne grane pa stoga i ne čudi činjenica da je sve to uticalo i na samu izgradnju stanova, ali i broj izdatih građevinskih dozvola", kazao je Albijanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije