Analize

Koliko će Bregzit koštati svakog britanskog radnika

Koliko će Bregzit koštati svakog britanskog radnika
Foto: Pixabay/TheDigitalArtist | Koliko će Bregzit koštati svakog britanskog radnika

LONDON - Britanija postaje sve zatvorenija ekonomija zbog Bregzita, a štetne dugoročne implikacije na produktivnost i plate koštaće prosječnog radnik svake godine 470 funti (577 dolara) do kraja decenije, procjenjuje se u jednoj studiji objavljenoj danas.

Autori studije su vanredni profesor na Londonskoj školi ekonomije Svati Dingra, koji će se u avgustu pridružiti Odboru za monetarnu politiku Banke Engleske, i istraživači tink-tenk centra Rezolušn fondacije. Pandemija kovid 19 koja je izbila u januaru 2020, neposredno nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, iskomplikovala je analizu ekonomskih uticaja samog Bregzita, prenosi Rojters.

Nova trgovinska pravila nakon Bregzita, koja su stupila na snagu u januaru 2021, nisu dovela do trajnog pada britanske trgovine sa EU u poređenju sa ostatkom svijeta, za razliku od ranijih očekivanja mnogih analitičara, navodi se u istraživanju.

"Umjesto toga, Bregzit je imao difuzniji uticaj kroz smanjenje konkurentnosti i otvorenosti Velike Britanije za trgovinu sa širim spektrom zemalja. To će na kraju rezultirati smanjenjem produktivnost, a takođe i realnih plata radnika", kaže Sofi Hejl, ekonomista Rezolušn fondacije.

Britanska vlada je u reagovanju na ovaj izvještaj saopštila da radi na novom zakonodavstvu kako bi podstakla ekonomski rast, te da je trgovinska razmjena sa EU sada iznad nivoa prije pandemije.

Britanija nije izložena carinama na izvoz robe u EU, ali postoje druge, veće regulatorne barijere.

U izvještaju se navodi da će neto efekat tih barijera smanjiti produktivnost u cijeloj privredi za 1,3 odsto do 2030. godine uz nepromijenjen nivo trgovinskih odnosa, što znači da će godišnje plate realno pasti za 1,8 odsto ili za 470 funti po radniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije