Analize

Korona umanjila broj putnika ŽRS za čak 60 odsto

Korona umanjila broj putnika ŽRS za čak 60 odsto
Foto: Arhiva / Ilustracija | Korona umanjila broj putnika ŽRS za čak 60 odsto

DOBOJ, BANJALUKA - Vozovi "Željeznica Republike Srpske" tokom prvih sedam mjeseci ove godine prevezli su svega 35.549 putnika, što je za 60 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, kada ih je ukupno za sedam mjeseci prevezeno 90.064.

S manjim brojem prevezenih putnika smanjeni su i ostvareni prihodi od putničkog saobraćaja, te je u prvih sedam mjeseci ove godine prihod iznosio 194.623,78 KM bez PDV-a, što je za 67 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je prihod iznosio 590.709,13 KM bez PDV-a.

"Pad privredne aktivnosti u okruženju uzrokovao je i smanjenje usluga prevoza različitih vrsta robe u teretnom saobraćaju", kažu u "Željeznicama RS".

Ističu da je u prvih pola godine ukupan gubitak ovog preduzeća iznosio 10 miliona KM, a ključni razlozi za ovakav polugodišnji rezultat su pad prihoda iz sopstvene djelatnosti iz razloga sveopšteg poremećaja na tržištu uzrokovan pojavom  pandemije virusa korona, rast troškova amortizacije zbog aktiviranja značajnog iznosa investicija u prošloj godini, kao i rast troškova radne snage usljed usklađivanja plata zaposlenih s rastom najniže plate u RS.

Kako kažu u "Željeznicama RS", u prva dva mjeseca ove godine imali su povećan broj prevezenih putnika u odnosu na prva dva mjeseca prethodne godine.

"Međutim, vanredna situacija koja je uslovila obustavljanje putničkog saobraćaja, kao i propisane mjere prevencije i zaštite nakon ponovnog uspostavljanja putničkog saobraćaja, u mnogome su uticale i na smanjenje broja prevezenih putnika", kažu u "Željeznicama RS".

Kako ističu, najveći broj prevezenih putnika trenutno se bilježi na relaciji Doboj - Banjaluka - Doboj.

"Najčešći putnici pored studenata su i mještani koji stanuju između ova dva regionalna centra i koji koriste željeznički putnički saobraćaj za dolazak i odlazak na posao. Takođe, željeznički saobraćaj kao najpovoljniji vid prevoza koriste i svi ostali putnici kojima je željeznički putnički saobraćaj ekonomičniji, ekološki prihvatljiviji i konforniji u odnosu na drumski javni saobraćaj", kažu u "Željeznicama RS".

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS", rekao je da je evidentno da je došlo do pada prevoza, te da je upitno kako riješiti ovakvo stanje, jer se radi o krizi na svjetskom nivou.

"Mi prevozimo robu koja ide iz vana ili za vani, tako da mi tu ne možemo puno. Kad je riječ o smanjenom broju putnika, vozovi nisu jedan period vozili s obzirom na zabranu kretanja, pa je zato i došlo do smanjenja. Bojim se da bi se sve to moglo odraziti na smanjenje plata i ostalo", rekao je Marin.

Dodao je da po reorganizaciji u "Željeznicama" do kraja godine, bez obzira na trenutnu situaciju, mora se smanjiti broj radnika.

"Pored toga, evo i 'Mittal' staje, bojim se ako dođe do toga, da bi određen dio ljudi mogao biti poslat na čekanje ili nešto slično. Mi ćemo se kao Sindikat, koliko god možemo, boriti da ne dolazi do bilo kakvih otpuštanja", kaže Marin.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine broj prevezenih putnika željeznicom na području BiH je manji za 28,9 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Kako pokazuju podaci Agencije, i obim prevezene robe željeznicom je manji u prvom kvartalu ove u odnosu na prvi kvartal lani za 14,3 odsto.

Mjere zaštite protiv virusa korona

U svim vozovima "Željeznica Republike Srpske" poštuju se mjere prevencije i zaštite protiv širenja virusa kovid-19 koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

U ovom preduzeću su istakli da je lokalni putnički saobraćaj "Željeznica RS" uspostavljen 1. juna ove godine, te da trenutno ne saobraćaju dva para međuentitetskih vozova na relaciji Sarajevo - Banjaluka - Sarajevo i Sarajevo - Bihać - Sarajevo,  kao i jedan par đačkih vozova na relaciji Doboj - Petrovo Novo - Doboj (ne saobraćaju u vrijeme školskog raspusta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije