Književnost

Aleksandra Čvorović: Djeci treba pružiti sadržaje i pažnju koje zaslužuju

Aleksandra Čvorović: Djeci treba pružiti sadržaje i pažnju koje zaslužuju
Foto: N.N. | Aleksandra Čvorović: Djeci treba pružiti sadržaje i pažnju koje zaslužuju

BANJALUKA - Kreativne radionice Dječje biblioteke "Borik" počinju 1. oktobra, a u naredna tri mjeseca u ovoj ustanovi iste će sa djecom voditi Aleksandra Čvorović, književnica, i Bojana Lučić, profesorica srpskog jezika i književnosti.

Radionice su predviđene za različite uzraste i podijeljene su u pet grupa "Mali istraživači", "Put oko svijeta", "Radionica za predškolce", "Dramsko-recitatorska radionica" i "Tinejdžerski razgovori", a više o svemu za "Nezavisne" govorila je Aleksandra Čvorović.

"Kreativne radionice Dječje biblioteke 'Borik' imaju dugu tradiciju, jer mali čitaoci žele više vremena da provode u svojoj biblioteci, nije im dovoljno samo da zamijene knjige. Povremeno mijenjamo sadržaje, ubacujemo nove radionice, idemo u susret njihovim interesovanjima i željama. Recimo, dok je epidemija bila u jeku, nismo držali radionice, što je djeci teško padalo i često su postavljala pitanje kada ćemo se vratiti na uobičajeni režim rada. Interes svakako postoji, i dok je tako, motivisani smo da organizujemo naredne cikluse radionica i sprovodimo nove ideje i druženja", kaže Aleksandra Čvorović.

Ona je pričala i o tome koliko je, sa druge strane, rad sa djecom inspirativan za jednog književnika.

"Uživam u radu sa djecom, ona me nadahnjuju i inspirišu, zbog njih sam počela da pišem i knjige za djecu, taj protok pozitivne energije između mene i njih je uzajaman, jer vidim da mene i moj rad dobro prihvataju. Uživamo u zajedničkom druženju, radionicama i razgovorima. Djeca koja čitaju knjige, iz mog iskustva, vrlo su inteligentna, zainteresovana i kreativna, privilegija je što u biblioteku uglavnom dolaze dobra djeca i dobri učenici. Rad sa djecom je nesumnjivo najbolji dio mog posla", istakla je Čvorovićeva. Ova književnica podijelila je i svoja iskustva u vezi sa, u posljednje vrijeme, veoma aktuelnim pitanjem koje glasi: U kojoj mjeri savremeni uređaji utiču na maštu i razvoj djece?

"Savremeni uređaji ne ograničavaju toliko maštu, koliko loše utiču na socijalizaciju i komunikacijske vještine. Prema nekim istraživanjima (u odnosu na roditelje), savremena djeca se manje druže, manje vremena provode u prirodi i na otvorenom, imaju slabije razvijen vokabular, imaju manje emotivnih veza… Uglavnom, ako dijete previše vremena provodi u virtuelnom svijetu, nameće se logično pitanje, gdje su roditelji u životu djeteta", navela je Aleksandra Čvorović.

Ona je izričita u tome da bi djeci trebalo ponuditi dobre sadržaje.

"Ako mnogo pričate, čitate, igrate se, idete na izlete, radite stvari zajedno, dijete će imati zdrav temelj za bliskost i neće imati mnogo vremena za bjekstvo u virtuelne svjetove, u kojima traži život koji u stvarnosti nema. Ja sam za to da im ponudimo dobre sadržaje i damo pažnju koju zalužuju", jasna je Čvorovićeva, koja je govorila i o samom programu kreativnih radionica.

Književnica dodaje da su u Dječjoj biblioteci nastojali da za svaki uzrast ponude po jedan ili dva programa, tako da imaju radionice za mlađu djecu (predškolskog i početnog školskog uzrasta), a to su: "Mali istraživači" (utorkom u 18 časova) i "Radionica za predškolce" (četvrtkom u 18 časova).

"Zatim za djecu školskog uzrasta: 'Put oko svijeta' (o putovanjima, novim kulturama i običajima utorkom u 19 časova) i 'Dramsko-recitatorska radionica' (razvijamo talenat za glumu i recitovanje četvrtkom u 19 časova). Pored toga, tinejdžerima nudimo savjetovanje prema njihovim interesovanjima jednom mjesečno (prijave se na spisak i druženja organizujemo prema dogovoru). Radionice su zabavnog i edukativnog sadržaja, cijena je simbolična (tinejdžerska je besplatna), trajanje radionica je tri mjeseca i potrebno je da su djeca članovi biblioteke", zaključuje Čvorovićeva navodeći da zainteresovani više informacija u vezi s prijavama mogu pronaći na Facebook stranici i Instagram profilu Dječje biblioteke "Borik".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije