Književnost

Debitantski romani u borbi s knjigama iskusnih

Debitantski romani u borbi s knjigama iskusnih
Foto: N.N. | Debitantski romani u borbi s knjigama iskusnih

BANJALUKA - Romani "Prekasno" Branke Krilović, "Odustajanje" Jelene Lengold, "Uhvati zeca" Lane Bastašić, "Deseti život" Saše Savanović, "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimira Tabaševića i "Beogradski trio" Gorana Markovića ušli su u najuži izbor za prestižnu NIN-ovu nagradu.

Žiri, koji čine Zoran Paunović, predsjednik, te članovi Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević, ime ovogodišnjeg dobitnika nagrade za roman godine saopštiće 14. januara.

Do tada, s obzirom na to da je pomenutih šest knjiga ušlo u uži izbor od dvije stotine pristiglih na konkurs, u ovom tekstu donosimo kratke sižee.

BRANKA KRILOVIĆ "PREKASNO"

"Uživanje u romanu 'Prekasno' sastoji se od neminovnog sudaranja života i smrti, mladosti i starenja, ljubavi i neljubavi, strasti i samoće… Branka Krilović je majstor tananosti, filigranskog, sitnog rada, koji zlatnim i srebrnim nitima veze priče o postepenom gubitku, bolesti, bolu, nemoći...", zapisao je na koricama ove knjige Vladislav Bajac, književnik i glavni uredni "Geopolitike", u čijem je izdanju i objavljen prvi roman Krilovićeve. Prije ovog romana objavila je zbirku priča "Jutarnji akt" 2000. te knjigu pripovjedne proze "Toliko od mene" 2015. godine.

JELENA LENGOLD "ODUSTAJANJE"

"Odustajanje" je drugi roman poznate književnice Jelene Lengold, objavljen petnaest godina poslije prvenca "Baltimor". U međuvremenu objavila je tri knjige novih i jednu knjigu izabranih priča, te knjigu pjesama.

"'Odustajanje' je uzbudljiva i zanosna priča o glavnoj junakinji u tri životna doba (djevojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sjećanjima na djetinjstvo i odrastanje, kao i na minule i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije koje se ne mogu potisnuti, ali se o njima mora pričati", rečeno je o knjizi u "Arhipelagu", koji je potpisan kao izdavač djela.

LANA BASTAŠIĆ "UHVATI ZECA"

"'Uhvati zeca' je prvi roman u našoj književnosti o ženskom prijateljstvu u svojoj nimalo romantičnoj verziji. Bilo je očekivano da će se u 21. veku i kod nas pojaviti narativ o komplikovanom i u isto vreme opčinjavajućem odnosu dve osobe povezane suprotnostima od rođenja do konačnog buđenja, ako je buđenje uopšte moguće u jednoj napaćenoj zemlji čuda, gde nikada nije do kraja jasno na kojoj strani ogledala se nalazimo", zapisala je o ovom romanu objavljanom u izdanju "Kontrasta" Jasmina Vrbavac. Bastašićeva, koja je uzgred odrasla u Banjaluci, dosad je bila poznata po poeziji, kratkoj prozi i drami. Ovo je njen prvi roman.

SAŠA SAVANOVIĆ "DESETI ŽIVOT"

Roman Saše Savanović objavljen je takođe u izdanju "Kontrasta" i ono što je presedan ovogodišnjeg najužeg izbora za NIN-ovu nagradu jeste da su od šest romana čak tri debitanstska kod pisaca koji su se dokazali u drugim žanrovima.

"'Deseti život' je ljubavna priča, ali bez ljubavi. Radnja romana se odvija u Beogradu, uzbudljivom i boemskom 'novom Berlinu', jeftinom zabavnom mjestu u kome se žurke, seks i droga serviraju uz siromaštvo i očaj, mjestu gdje se nikada ne dešava ništa, ali je promjena svuda", istakao je izdavač o knjizi.

VLADIMIR TABAŠEVIĆ "ZABLUDA SVETOG SEBASTIJANA"

"Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji 'činimo dobro', zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše 'spasiteljske misije' imale 'publiku'", zabilježeno je o ovom romanu u "Laguni", koja je potpisana kao izdavač. Iako mlad, Tabašević je objavio već tri romana, pet knjiga poezije i jednu knjigu priča.

GORAN MARKOVIĆ "BEOGRADSKI TRIO"

Poznati reditelj, scenarista i pisac Goran Marković, kako je rečeno u "Laguni", izdavaču "Beogradskog trija", ispisuje dramatičnu povijest o ljubavnom trouglu koja se odvija u Beogradu poslije Drugog svjetskog rata.

"On pritom uspijeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uvjerljivu priču s poznatim istorijskim ličnostima i tako na originalan način osvijetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa", saopštavaju iz "Lagune".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije