Književnost

Kampanja "Čitajmo zajedno": Da ne ostanemo bez riječi, čitajmo

Kampanja "Čitajmo zajedno": Da ne ostanemo bez riječi, čitajmo
Foto: Promo | Kampanja "Čitajmo zajedno": Da ne ostanemo bez riječi, čitajmo

BANJALUKA - Kampanja "Čitajmo zajedno", koja ima za cilj popularizaciju književnika, književnosti, kulture čitanja i razvoja čitalačke publike, sprovodi se već petu godinu na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Slogan ovogodišnje kampanje je "Da ne ostanemo bez riječi". Partner u ovogodišnjoj kampanji Ministarstva, a imajući u vidu decentralizovano djelovanje, je Narodna biblioteka Trebinje.

"U okviru ovogodišnje kampanje biće uspostavljeni 'Dani čitanja u Republici Srpskoj', koji će početi 19 novembra. Tokom 'Dana čitanja' u svim školama i bibliotekama organizovaćemo aktivnosti sa ciljem popularizacije književnika, književnosti i kulture čitanja. Želja nam je da na ovaj način utičemo na razvoj čitalačke publike od najranijeg uzrasta", poručila je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Ambasadori ovogodišnje kampanje "Čitajmo zajedno" su književnici Milanka Blagojević i književnik Milan Rakulj, koji će u okviru kampanje da upriliče književna druženja sa osnovcima. O samoj kampanji govorio je i Boris Maksimović, direktor izdavačke kuće "Imprimatur".

"Snimljeno je osam video-spotova koji će se mjesec dana emitovati na RTRS, ali i drugim televizijama koje su partneri Ministarstva prosvjete i kulture RS u promociji kulture. Organizovaćemo nagradnu igru putem društvenih mreža Ministarstva prosvjete i kulture kako bismo animirali publiku i privoljeli ljude da nađu vremena za čitanje. Pozive ćemo objavljivati na društvenim mrežama, a zadatak nagradne igre je da se učenici fotografišu na omiljenom mjestu za čitanje i da nam pošalju fotografije u inboks", poručeno je juče u Ministarstvu.

Nagrade su kompleti dizajniranog promotivnog materijala "Čitajmo zajedno" (bedževi, bukmarkeri, majice, cegeri), knjige (50 knjiga Jovana Dučića "Blago cara Radovana", 100 knjiga raznih autora za djecu i mlade te 100 godišnjih članarina za biblioteke u Republici Srpskoj.

U Banjaluci je takođe održana i konferencija o književnosti na kojoj je zaključeno da je neophodno inicirati osnivanje Udruženja književnih prevodilaca Republike Srpske. Neki od zaključaka su i da je neophodno izgraditi nagradu koju dodjeljuje Udruženje književnika RS, sa ciljem da predstavlja najveći domet i priznanje u književnom stvaralaštvu i da bude dostupna svim piscima u Republici Srpskoj te da je, pored redovnih izdvajanja za podršku izdavačkoj djelatnosti, neophodno obezbijediti sredstva za podsticaje autorima za stvaralački rad i nastanak novih djela.

Zaključci konferencije o književnosti su i da je neophodno promijeniti koncept konkursa za sufinansiranje izdavačke djelatnosti, ali i odobriti realizaciju radionica kreativnog pisanja i povećati izdvajanja za otkup knjiga. Svi koji su zainteresovani da se njihova djela nađu u prodaji na policama knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske mogu se pisanim putem obratiti Zavodu i dostaviti primjerak knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije