Književnost

Književno ljeto uz nobelovca i savremene pisce

Književno ljeto uz nobelovca i savremene pisce
Foto: Arhiva / Ilustracija | Književno ljeto uz nobelovca i savremene pisce

Zapisi dobitnika Nobelove nagrade za književnost Žozea Saramaga, aktuelne teme iz pera savremenih srpskih autora Gorana Skrobonje, Ivana Nešića, Marka Vidojkovića, te savremenog bh. pisca Semezdina Mehmedinovića nova su djela književnosti koje je ovih dana objavila beogradska Izdavačka kuća "Laguna".

"BELEŽNICE" - ŽOZE SARAMAGO 

"Dve sveske Saramagovih 'Beležnica', zapravo sakupljenih blogova iz 2008. i 2009. godine, najbolje ilustruju šta nam poručuje portugalski nobelovac kada ne piše u alegorijama i parabolama, nego kad promišlja izazove savremenog sveta mimo svojih proslavljenih romana", stoji na sajtu "Lagune" u opisu knjige Saramagovih zapisa. O tim zapisima Umberto Eko je rekao da Saramago nastavlja da proživljava i tumači svijet onako naopak kakav jeste, da bi ga poslije toga ponovo sagledao s mirnijeg rastojanja, s moralnog i poetskog stanovišta, a ponekad da bi ga predstavio još gorim nego što jeste - iako djeluje da je to nemoguće.

"FIRENTINSKI DUBLET 2" - GORAN SKROBONJA I IVAN NEŠIĆ

"Knjiga koja vraća radost čitanja", kratka je bilješka Ljiljane Pešikan Ljuštanović na koricama drugog dijela "Firentinskog dubleta", vodećih savremenih srpskih pisaca naučne fantastike Gorana Skrobonje i Ivana Nešića.

Kratki sadržaj knjige kaže da je zagonetni napadač na Milovana Glišića iz Beograda i iz "Orijent ekspresa" stradao u obračunu sa piscem i detektivima Skotland jarda u pušionici opijuma, ali to lovcima Trbosjeka nije od velike pomoći. Iz ovoga se može zaključiti da su pisci glavnog lika, inače srpskog književnika iz 19. vijeka, smjestili u London, gdje će ovaj pomoći u istrazi o Džeku Trbosjeku.

"KOVID 19+" - MARKO VIDOJKOVIĆ

"Kovid 19+" Marka Vidojkovića je leksikon budućnosti Srbije, budućnosti koja se već dogodila, samo većina to još ne vidi jer kroz život ide "širom zatvorenih očiju". Beznadežna zapuštenost je prirodno stanje u kojem se u Srbiji obitava, "Lagunin" je opis ove knjige. Knjigu su preporučili pisci Dragan Velikić i Filip David.

"Dobro došli u svet Marka Vidojkovića! Tu ste kod kuće", ističe Velikić. David, s druge strane, dodaje da bi u podnaslovu ove zbirke pripovjedaka moglo pisati "Đavolove priče".

"Vidojković je u svom elementu, provokativan, paranoičan, ironičan, blasfemičan u opisu opšteg haosa i konfuzije, naopakog vremena pandemije koje nas je sve raspametilo", navodi Filip David.

"ME'MED, CRVENA BANDANA I PAHULJICA" - SEMEZDIN MEHMEDINOVIĆ

Ovaj roman ocijenjen je kao roman o zaboravu i strahu od zaborava, a knjiga je već dobila nagrade "Meša Selimović" i "Mirko Kovač" za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Srpsko izdanje romana Semezdina Mehmedinovića objavljeno je ovih dana u izdanju "Lagune", koja na svom sajtu daje kratak opis knjige.

"Kada pacijent s akutnim infarktom odgovori lekaru Amerikancu kako mu je ime, dogovoriće se da ga radi lakšeg obraćanja tokom lekarske procedure zovu Me'med. Iako je pre infarkta već petnaestak godina živeo u SAD, nerazumljivost njegovog imena Semezdin Mehmedinović tek je sada postala važna, gotovo sudbinska tema", zapisali su iz "Lagune".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije