Književnost

Kusturica: Nagrade za knjige koje vrijede, a koje se i čitaju

Kusturica: Nagrade za knjige koje vrijede, a koje se i čitaju
Foto: Srna | Kusturica: Nagrade knjigama koje vrijede, a koje se i čitaju

ANDRIĆGRAD - Poznata izreka glasi: "Narod koji ne poznaje prošlost ne zaslužuje da zna svoju budućnost." Može li se onda reći da se Ivo Andrić, baveći se brižljivo i pasionirano prošlošću svoje zemlje, na taj način brinuo o njenoj budućnosti? Čini se da može, rekla je juče ruska književnica Jahina Guzelj.

Njoj je u Andrićgradu uručena nagrada "Velika nagrada Ivo Andrić" za djelo "Djeca Volge", a priznanje za životno djelo dodijeljeno je književniku Dragoslavu Mihailoviću. U obrazloženju odluke žirija, koji su činili Jovan Delić, Želidrag Nikčević i Muharem Bazdulj, navodi se da je ona napisala niz kratkih priča i poetskih radova.

"Roman koji nagrađujemo 'Djeca Volge' dobio je visoke ocjene i priznanja ruskih pisaca i ruske kritike. Roman ima strogu, prikrivenu dramsku kompoziciju: priča o Jakobu Ivanoviću Bahu, učitelju njemačkog jezika i darovitom piscu bajki. Sastavljena je kao petočinka iz pet dijelova sa epilogom i obuhvata dvadesetak godina izuzetno burne i dramatične ruske sovjetske istorije", istakao je žiri.

Žiri je donio odluku da nagrada za životno djelo za 2019. godinu bude dodijeljena pripovjedaču, romansijeru i dramskom piscu Dragoslavu Mihailoviću za njegov cjelokupni prozni i dramski opus.

"Oboje su dočaravali i ostvarivali tragično osjećanje života, ali i u najtežim trenucima svojih junaka sačuvali ljudskost, ljubav i vrijednosti, nalazeći ih tamo gdje se nisu slutile. Oboje su aktivirali nekoliko velikih arhetipova kojima su ostvarili univerzalne vrijednosti svojih djela", rekao je predsjednik žirija Jovan Delić.

Emir Kusturica je naglasio da je roman Dragoslava Mihailovića "Kad su cvetale tikve" bio njegov prvi susret sa idejom šta je Goli otok, te je napomenuo da su nagrađeni pisci čije knjige vrijede i čije se knjige čitaju.

"Čekao sam 30 godina da neko nešto napiše ozbiljno, a pisali su obično ljudi koji su taj logor izmislili. I tako je došlo vreme kad sam rekao o tome ćeš morati ti da pišeš, neće niko drugi. I seo sam i napisao pet knjiga sa oko 4.000 stranica. Posle objavljivanja knjiga imao sam susrete sa bivšim golootočanima i pravio zabeleške. Tada mi se desio jedan događaj koji je u mojoj porodici ostao zabeležen - razboleo sam se", naveo je Mihailović.

Ovogodišnji laureat Jahina Guzelj zahvalila je na visokom vrednovanju njenog romana "Djeca Volge" i mogućnosti da dođe u Andrićgrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije