Književnost

"Livraria Bertrand": Najstarija knjižara na svijetu i dalje radi

"Livraria Bertrand": Najstarija knjižara na svijetu i dalje radi
Foto: Facebook/Livraria Bertrand Chiado | "Livraria Bertrand": Najstarija knjižara na svijetu i dalje radi

Nekoliko puta je mijenjala lokacije i vlasnike, a čak 11 puta je promijenila naziv.

Ali tokom gotovo tri vijeka postojanja knjižara "Livraria Bertrand", kako je danas poznata, bila je dom i mjesto okupljanja svih ljubitelja pisane riječi, kao i stjecište brojnih kulturnih dešavanja i debata u Lisabonu.

Otvorena 1732. godine, "Livraria Bertrand" je u Ginisovoj knjizi rekorda označena kao najstarija knjižara na svijetu koja i dalje radi, a osnovao ju je Pedro Faure, portugalski vizionar, koji je kasnije knjižaru prodao braći Bertrand.

Knjižara je u početku bila mala radnja, čiji su enterijer i veliki broj naslova svjetske književnosti privukli mnoge poznate portugalske autore. Godine 1755. prvobitna zgrada knjižare stradala je u zemljotresu, koji je sravnio čitav glavni grad Portugala. Faureov zet je ponovo otvorio knjižaru na novoj lokaciji.

Njegov zet bio je Pjer Bertrand, francuski trgovac knjiga, s kojim je Faure sklopio poslovni dogovor prije nego što se Bertrand oženio Faureovom kćerkom. Prije zemljotresa, Bertrandu se priključio brat i on je bio taj koji je vodio knjižaru na novoj lokaciji.

Knjižara je bila zamišljena kao mala prodavnica, ali je veoma brzo prerasla u omiljeno mjesto okupljanja brojnih portugalskih pisaca i intelektualaca u vijekovima koji su slijedili.

Rukovodstvo knjižare danas veoma pazi na tradiciju, dobru književnost i uslužnost, čemu nije naškodilo ni otvaranje lanca knjižara po Portugalu s istim imenom, a sve su povezane vlastitim informatičkim sistemom, prvenstveno kako bi zadovoljile želje svakog kupca.

Osim knjiga na portugalskom, imaju i zavidno mnogo knjiga na engleskom, posebno želite li čitati o istoriji i kulturi Portugala ili putovati po ovoj prekrasnoj zemlji - vodiči, karte, mnogo na engleski prevedenih velikana portugalske književnosti...

Originalna knjižara, kako je već navedeno, uništena je u velikom zemljotresu iz 1755. godine, nakon čega su vlasnici potražili malo stabilniju lokaciju, te se danas nalazi u dijelu grada koji se naziva Šiado. Spolja posmatrano knjižara djeluje kao obična prodavnica na ćošku, ali kada uđete vidjećete da je sačinjena od spleta hodnika i prostorija koji se šire duž zgrade.

Mir i tišina koji prožimaju knjižaru čak i tokom najvećih gužvi stvaraju atmosferu kao da se nalazite u crkvi. Iako je više puta renovirana i modernizovana i pošto u njoj nema ništa specifično staro na određenim mjestima vidjećete "glasnike iz prošlosti" kao što su, na primjer, usamljeni stub ili dio opeke koja se izdvaja iz okrečenog zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije