Književnost

Milovan Antonić od zaborava čuva mlinove i mlinarstvo

Milovan Antonić od zaborava čuva mlinove i mlinarstvo
Foto: N.N. | Milovan Antonić od zaborava čuva mlinove i mlinarstvo

BANJALUKA - Pažnje vrijednu foto-monografiju "Vodenice" novinara i publiciste Milovana Antonića objavio je nedavno banjalučki "Atlantik BB", a knjiga je stigla i do štanda Republike Srpske na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu te tamo svojim izgledom i sadržajem izazvala veliko interesovanje posjetilaca.

Kako kaže urednik knjige Ranko Pavlović, Antonić je istinski zaljubljenik u selo, prirodu, rijeke, vodenice, novinarstvo, fotografiju i zadrugarstvo.

"Poslije rata napušta mjesto urednika lista u jednom beogradskom industrijskom gigantu i dolazi u Donje Agiće, svoje rodno selo pod Grmečom, u kome je njegov otac dugo vrlo uspješno rukovodio zemljoradničkom zadrugom, koja je, kao i mnogo čega drugog, prestala s radom u ratu, praktično se ugasila. Tu je, kako sam kaže, osmislio novi vid zadružnog života i uspješno ga sproveo u djelo u novoosnovanoj Poljoprivrednoj zadruzi 'Agroprojara', u koju je udružio oko 250 poljoprivrednih domaćinstava. Bio je jedan od osnivača i direktor zadruge od 2000. do 2013. godine, kada odlazi u penziju", navodi Pavlović razloge za Antonićevu monografiju. Uporedo s novinskim tekstovima, Antonić je pisao i stručne priloge o zadrugarstvu, naročito otkad se tim i profesionalno bavio, pa je tako objavio i više knjiga iz ove oblasti poljoprivrede. Samo neke od njih su "Zapisi o ljudima i vremenu" i najnovije "Vodenica" i "Selo na klackalici".

"Kud god se kreće, Antonić još od rane mladosti nosi fotografski aparat i uvijek iz zanimljivog ugla ovjekovječuje prizore, objekte i ljude, čuvajući ih od zaborava. Tako je decenijama na Japri, Uni i drugim rijekama i manjim vodotocima u Podgrmeču, a kasnije i širom Krajine, u Lici, Baniji i dalmatinskim krajevima fotografisao vodenice i ruševine starih, davno napuštenih vodenica", navodi Pavlović predstavljajući Antonića i kao inicijatora obnove vodenica.

Bogata kolekcija dokumentarno i umjetnički vrijednih crno-bijelih i kolor fotografija, kaže Pavlović, podstakla je Milovana Antonića da prikuplja i pisanu građu o mlinovima, mlinarima i mlinarstvu, pa je sve to urodilo i brižljivo pisanom i pripremanom foto-monografijom "Vodenice".

"Teško je reći šta je u ovoj knjizi, koju je na visokom grafičkom nivou oblikovao i tehnički uredio akademski slikar Zoran Sovilj, vrednije - tekst ili fotografije. Odgovor će biti najpotpuniji ako se kaže da oboje imaju izuzetnu vrijednost. U uvodnom dijelu knjige čitalac nailazi na jezgrovito i vrlo stručno pisan tekst o vodenicama kroz prostor i vrijeme, u kojem se, između mita i stvarnosti, stiču osnovna saznanja o ovim čudesnim građevinama i napravama u njima od predistorijskih i antičkih vremena do danas", kaže Ranko Pavlović.

Posebno poglavlje, dodaje on, posvećeno je podgrmečkim vodenicama i njihovim "rođacima" u bliskoj ili daljoj okolini.

"Jedan dio knjige riječju i fotografijama informiše o izložbama dokumentarne fotografe M. Antonića u Novom Gradu, Prijedoru i Beogradu i njihovim odjecima u javnosti. 'Vodenice kroz stihove i legende' naslov je posljednjeg poglavlja u kome se mogu pročitati stihovi Branka Ćopića (o djeda Trišinom mlinu, na primjer), Alekse Šantića, Dobrice Erića i još nekih manje poznatih pjesnika. Knjigu završava vrlo zanimljiv tekst prof. dr Drage Todića naslovljen 'Noći strave i užasa' o legendama i stvarnim događajima u podgrmečkim mlinovima", ističe Ranko Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije