Književnost

Nogo: Srpski jezik ugrožen, ali ima zapanjujuću snagu

Nogo: Srpski jezik ugrožen, ali ima zapanjujuću snagu
Foto: N.N. | Nogo: Srpski jezik ugrožen, ali ima zapanjujuću snagu

Dobitnik ovogodišnje Kočićeve nagrade, književnik Rajko Petrov Nogo, rekao je da je srpski jezik ugrožen sa svih strana, ali da istovremeno ima zapanjujuću snagu i odbrambenu moć.

"Ja se ne bojim za srpski jezik. On je bio ugrožen i u tursko, i u austrougarsko, i u Brozovo vrijeme, i u ovo naše, ne znam kako da ga nazovem", rekao je Nogo Srni.

Što su teškoće veće, kaže Nogo, jezik je izoštreniji i literatura spasonosnija.

"Jezik pročišćava, bistri i oplemenjuje srpska književnost. Ona ima, kao i jezik, nešto izrazito vitalno, što je možda odlika naše rase i nacije", naglasio je Nogo.

On je rekao da je za svakog pisca srpskog jezika čast da dobije Kočićevu nagradu, ističući da su priznanja danas neka vrsta utjehe za pisce, da bar jedan dan javnost skrene pažnju na nečije djelo.

Nogo kaže da je književnost, naročito poezija, potpuno marginalizovana, ali da to ne znači da je u krizi.

"Za mene je posebno značajno zato što, ja bar imam takvu iluziju, mi imamo sličan, da kažem, goropadni, temperament. Nešto tako gorštačko i planinsko povezuje nas dvojicu. Tako da meni Kočić dođe nešto poput strica", kaže Nogo.

On je podsjetio da je srpski nobelovac Ivo Andrić govorio da je "Kočić rasan pisac, kod njega su zemlja, jezik i ljudi ono što čini so njegove literature".

Nogi će ovo prestižno priznanje biti uručeno na svečanoj akademiji 53. Kočićevog zbora, 26. avgusta u Banjaluci, saopšteno je iz Udruženja književnika Republike Srpske.

Osim Noge, u užem izboru bili su Matija Bećković i Ljubivoje Ršumović.

U žiriju su bili književnici Zoran Kostić, Sreten Vujković i Duško M. Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije