Književnost

Obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture u NUB RS

Obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture u NUB RS
Foto: Velibor Tripić | Obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture u NUB RS

BANJALUKA - Mini-koncertom vokalnog sastava "Srpski pravoslavni pojci", uz brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, juče u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) obilježen je Dan slovenske pismenosti i kulture te krsna slava ove ustanove Sveti Ćirilo i Metodije.

Dan slovenske pismenosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja u znak sjećanja na Ćirila i Metodija, misionare, kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog pisma.

"NUB RS praznuje i salvi slavu Ćirilo i Metodije od 1999. godine. To je godina kada smo postali nacionalna biblioteka Republike Srpske. Način na koji ovo proslavljamo je u skladu sa činjenicom da je ovo i svjetovni i crkveni praznik. Praznuje se, dakle, i kao svetac, Sveti Ćirilo i Metodije u crkvenom kalendaru je upisan crvenim slovom, ali i kao Dan slovenske pismenosti i kulture", kazala je ovom prilikom Ljiljana Petrović Zečić, direktorica NUB RS.

Ona je dodala da je biblioteka jedan od najboljih nastavljača misionarenja i prosvjećivanja koje su činili Ćirilo i Metodije.

"Kultura i književnost kakve imamo danas razvile su se iz crkvenih spisa. Književnost je prevashodno nastajala u crkvama i manastirima i, govoreći u kontekstu slovenske kulture, danas je dan koji se praznuje u svim slovenskim zemljama. Nacionalne kulture su se razvile iz crkve, iz religije, i to je činjenica koju mi nikako ne umanjujemo. Naš osnovni zadatak jeste njegovanje i čuvanje jezika, pisma i kulture. Današnji dan je način da zahvalimo našim prijateljima, našim partnerima, svima koji nam pomažu da ostanemo na putu Ćirila i Metodija u očuvanju naše nacionalne kulture", istakla je Petrović Zečićeva.

Događaju je ispred Matice Srpske prisustvovao i književnik Selimir Radulović.

"Radosno je i za mene je puna čast ova prilika da sam danas u Banjaluci, koju osjećam kao svoj grad, i što mogu prisustvovati velikom danu srpske kulture. Jedan pisac kaže da je knjiga ključ svake normalne kuće, pa saglasno tome možemo reći da je knjiga ključ naše srpske kuće, pa neka bude nadalje tako i u Republici Srpskoj i u Srbiji", rekao je Radulović.

Marko Kačarević, idejni tvorac i osnivač "Srpskih pravoslavnih pojaca", kazao je da ovaj sastav postoji deset godina te da radi na očuvanju srpske tradicionalne muzike kako u matici tako i u srpskoj dijaspori.

"Što se tiče Banjaluke, ovde smo treći put i došli smo na poziv direktorice biblioteke, koju smo upoznali u Matici srpskoj, gde drugde nego u jednoj instituciji od velike važnosti za srpski narod. Nama je čast da upravo ovde učestvujemo na obilježavanju Dana biblioteke", istakao je Kačarević.

"Srpski pravoslavni pojci" su a capella sastav i u svom repertoaru njeguje pjesme prvenstveno duhovnog, ali i nacionalnog, etno i starogradskog karaktera.

Kao sastav okupili su se 26. novembra 2011. godine, kada su četiri prijatelja, kolege sa Teološkog fakulteta, odlučila da uljepšaju crkvena bogosluženja. Kako je ideja rasla, širio se spektar pjesama, a kako je raslo angažovanje ovog sastava, tako se i broj članova povećavao, a sada broje desetak članova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije