Književnost

Obilježena 200. godišnjica rođenja Branka Radičevića na Stražilovu

Obilježena 200. godišnjica rođenja Branka Radičevića na Stražilovu
Foto: Ustupljena fotografija | Obilježena 200. godišnjica rođenja Branka Radičevića na Stražilovu

SREMSKI KARLOVCI - Na dan rođenja Branka Radičevića, 28. marta, pored njegovog groba i spomenika na Stražilovu (1885), na svečanom završetku "Prolećnih Brankovih dana 2024", obilježena je 200. godišnjica rođenja Aleksija Radičevića, potonjeg Branka, čuvenog pjesnika srpskog romantizma.

Kako je javljeno iz "Brankovog kola", bio je to program za pamćenje i istoriju u slavu mladića koji je otišao sa ovoga svijeta u dvadeset devetoj godini ostavivši pedeset četiri lirske pesme, sedam epskih, dva odlomka epskih, pregršt pisama i jedan odgovr na kritiku.

"Po prvi put na programima 'Brankovog kola' čitane su isključivo pesme posvećene Branku Radičeviću, koje su se našle u antologiji domaćina Nenada Grujičića 'Ao, danče, ala si mi beo'. Posle nekoliko kišnih, osvanuo je božanski lep sunčan rođendanski dan koji se kao dar neba Branku i prisutnima, otvorio molitvenim pomenom za Aleksija Branka Radičevića. Činodejstvovao je episkop sremski Vasilije sa karlovačkim sveštenstvom i mladim bogoslovima. Čula su se dva Radičevićeva imena, Aleksije i Branko, i kroz molitvenu lepotu relativizovao trenutak kada je pesnik telesno napustio ovaj svet a krenuo ka večnom životu", saopšteno je iz "Brankovog kola".

Nakon pomena, saopšteno je dalje, velikom broju prisutnih ljudi obratio se episkop sremski Vasilije naglasivši da Brankovo djelo nije samo književne prirode, već i duhovno, religiozno djelo pravoslavnog karaktera u kome se slavi Božja tvorevina.

"Potom je venac cveća na Brankov grob položio Igor Mirović, predsednik Organizacionog odbora za proslavu velikog jubileja: dvesta godina od rođenja Branka Radičevića", javili su iz "Brankovog kola".

Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola" i član Organizacionog odbora za proslavu 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, pored ostalog,  rekao je da "Brankovo kolo" svake godine izlazi do Brankovog groba i spomenika podignutog 1885. godine, prislužuje svijeću, polaže cvijeće i izvodi umjetnički program.

Istakao je da je ovo nesvakidašnji dan koji se decenijama čeka da bismo osjetili svoju prolaznost i smrtnost u slavu Branka, neprolazne poezije i njene moći da traje u vremenu maternjeg jezika, našeg srpskog u kome je, dodao je, mladi Radičević unio veliku pjesničku promijenu koja se naziva revolucijom, a u praktičnoj upotrebi narodnog  jezika u književne svrhe.

"Pored Brankovog groba i spomenika, rukovet od sedam antologijskih pesama nadahnuto su i uzbuđeno, naizmenično, interpretirali stalni i odani saradnici Brankovog kola, mladi umetnici Danica Petrović i Boško Petrov. Behu to pesme od kojih se neke i pevaju u narodu: 'Molitva', 'Nikad nije vito tvoje telo', 'Devojka na studencu', 'Kad mlidija` umreti', 'Ukor', 'Kletva' i 'Vragolije'. Brojna publika u podnevu Stražilova nije štedela dlanove svesna trenutka i večite lepote i snage Brankove poezije na dvestoti njegov rođendan", navedeno je u saopštenju" Brankovog kola".

Potom su, rečeno je u nastavku, s velikim pijetetom prema Branku, nastupile pjesnikinje i pjesnici sa spiska odabranih dvadeset devet koji se nalaze u cvetniku "Ao, danče, ala si mi beo", a koji su imali mladalačku snagu da se popnu gorskom stazom koja dobija novi uredni, kameni oblik.

"Stariji pesnici imali su privilegiju da vozilima Nacionalnog parka 'Fruška gora', okolnim planinskim putem, stignu do Brankovog spomenika i kažu svoje pesme njemu u čast.  Na mahove, sa čudotvornim cvrkutima u vedrom danu stražilovskih miomirisa, koji su onomad opijali i mladog Branka, p(ro)javljivao se na mahove tokom pesničkog programa snažan vetar stražilovac, pa nestajao, ukazujući na živo prisustvo Branka Radičevića na ovom veličanstvenom događaju na dvestoti pesnikov rođendan", ističe se u saopštenju "Brankovog kola" uz dodatak da su svoje pjesme o Branku govorili: Jelena Aleksić, Karmen Antić, Nedeljko Babić, Veroljub Vukašinović, Husein Dervišević, Ranka Grković, Budimir Dubak, Danilo Jokanović, Damir Malešev, Perica Markov, Jasna Milenović, Igor Mirović, Dragoljub Pavlov, Ljiljana Pavlović Ćirić, Dragica Stojanović i Milan Ćosić.

Svaki pjesnik, naglašavaju u "Brankovom kolu", popraćen je dugim aplauzom i željom prisutih da živi vijenac pjesničke riječi ne prestane.  Aplauzi su, rečeno je, pratili i antologijske stihove posvećene Branku iz pera Petra Drugog Petrovića Njegoša, Petra Preradovića, Desanke Maksimoviić i Alekse Šantića u interpretaciji Ane Gojković.

"Dovoljno bi bilo da bilo ko od nas zamisli da mu desetine vrhunskih pesnika posveti pesme, koliki je to dar, i koliko nezamisliv zbir vanvremenih dimenzija, nadzemaljski, neprocenjiv i iznad svih materijalnih iznosa i vrednosti. Na samom kraju programa, kao svojevrsni krešendo u danu proslave dvestotog rođendana Branka Radičevića, pojac Miodrag Miša Blizanac i gajdaš Maksim Mudrinić na uzbudljiv način izveli su kultnu pesmu Jovana Jovanovića Zmaja 'Brankova želja', ispevanu u devedeset jednom deseteracu, napisanu 1877. godine povodom prvog pokušaja prenosa Radičevićevih zemnih ostataka iz Beča na Stražilovo. Zahvalna publika je dugim aplauzima ispratila ovu pesmu i ceo duhovno-umetnički događaj kakav se povodom Branka i Stražilova jednom javlja u stotinu godina", zaključeno je u saopštenju "Brankovog kola".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije