Književnost

Obilježeno 95 godina od rođenja Derviša Sušića

Obilježeno 95 godina od rođenja Derviša Sušića
Foto: N.N. | Obilježeno 95 godina od rođenja Derviša Sušića

Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla danas je obilježila 95 godina od rođenja bh. književnika i svog nekadašnjeg direktora Derviša Sušića.

Zbog pandemije virusa korona, obilježavanje nije moglo biti organizovano kako je zamišljeno.

"Tradicionalno svake godine obilježavamo određenim aktivnostima godišnjicu rođenja Derviša Sušića. Međutim, ove godine smo se odlučili za online aktivnosti zbog trenutno situacije. Imali su namjeru i napraviti izložbu njegovih ličnih stvari, dokumentacije i građe koje imamo o njegovom radu ali morali smo promjeniti planove dok se ne steknu uslovi za realizaciju", kazala je Mirna Trifković, direktorica biblioteke.

Da Sušić, ipak, neće biti zaboravljen, ova kulturna ustanova pobrinula se za to i odganizovala online predstavljanje dijela Sušićevog posthumno objavljenog romana "Čudnovato". Radnja romana aktuelna je i danas jer je odnos vlasti prema narodu ostao isti. 

"Čudna Bosna, čudna, draga i strašna! Jasna, a sva pod prašumom zagonetki", pisao je Sušić u pomenutom romanu.

Monolog po ovom djelu je uradio mladi glumac Hasan Sušić koji je dočarao publici promišljanja autora. Sušić govori o Hamzevijama i o tome kako ih je vlast proganjala, te o glavnom junaku učenom Sulejmanu Vitešiću. Kroz život Vitešića saznaje se mnogo o tome kako se prije 300 godina živjelo u Tuzlanskom kraju. Čovjek je i tada kao i sada, izvlačio deblji kraj, a vlast je ostajala vlast.

"O košmarskom životu i političkim prilikama u kojima se čovjek vrti kao perce na vjetru, najbolje bi bilo razmišljati sa odstojanja razumno i blago koji suzdržan razum i blago dostojanstvo, dopuštaju. Ko to ne može, neka se glavačke sjuri u vrtloge života i neka se u njemu vrti što strasnije i što bješnije. A ko to ne smije, neka spoji božansku svemoć i moć carske uprave pa neka im se objema klanja, griješeći prema bogu, a ulagujući se carskoj upravi koja je krojena i sazdana na sili i potvrdama, koje su ti nešto prirodom date, čine zvaničnim", dio je ispričanog monologa glumca Sušića po romanu "Čudnovato" koji je posthumno objavljen 1992. godine.

Derviš Sušić rođen je u Vlasenici prije 95 godina. Kao đak sarajevske Učiteljske škole, s grupom učenika 1942. godine odlazi u partizane, što je imalo uticaja na njegov književni svijet i tematsku zaokupljenost. Poslije rata, bio je učitelj u Srebrenici i u Tuzli te radio kao novinar "Oslobođenja".

"Tuzla i moja spisateljska biografija isprepleteni su toliko da više ne znam ni koje tačno mjesto da imenujem kada me pitaju gdje sam rođen. Književno, u Tuzli. U to sam siguran", govorio je  ovaj vrhunski pisac.

Derviš Sušić je dobitnik Dvadesetsedmojulske nagrade, Nagrada ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Umro je u Sarajevu 1. septembra 1990. godine. Autor je brojnih djela, među kojima su "Uhode", "Kamija", "Pobune", "Parergon", "Tale", "Veliki Vezir", "Nevakat", "Žar i mir",  "Ja, Danilo". Za njegova djela, neki književni kritičari su kazali da je kroz svaku svoju knjigu ispisivao Bosnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije