Književnost

Pratite nas na Google news

Banjaluka se oprostila od Milenka Stojičića

Banjaluka se oprostila od Milenka Stojičića
Foto: Velibor Tripić | Banjaluka se oprostila od Milenka Stojičića
Milan Rakulj

BANJALUKA - Milenko Stojičić, književnik čiji je iznenadni odlazak u vikendu iza nas zatekao književnu i kulturnu javnost, sahranjen je danas u poslijepodnevnim časovima na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci, a nekoliko časova prije toga njemu u čast održan je komemorativni skup u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Na komemoraciji ispred Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS) govorio je Miladin Berić, predsjednik banjalučke podružnice Udruženja, a govor su održali Slobodan Bošković, književnik i Stojičićev dugogodišnji prijatelj, te Dragan Pajić, direktor Radija Republike Srpske, gdje je Stojičić duže od tri decenije radio kao novinar i urednik.

Berić je skrenuo pažnju na biografske i bibliografske podatke Milenka Stojičića, koji je iza sebe ostavio 52 originalna i priređena književna djela, u šta spadaju zbirke pjesama, knjige pripovjedaka, romani te dokumentarna proza, antologije, panorame i zbornici.

"Njegove antologije su veoma značajne u proboju književnosti Republike Srpske van njenih granica. Dobitnik je mnogih bitnih nagrada za svoj rad. Za vrijeme dok je bio predsjednik Podružnice Banjaluka objavljeno je oko 200 knjiga ovdašnjih autora", kazao je Berić, navodeći da će UK RS uskoro organizovati književno veče Stojičiću u čast.

Slobodan Bošković kazao je da nikad nije vjerovao da će govoriti na komemoraciji Milenku Stojičiću, nego da je uvijek mislio da će biti obrnuto.

"Zaista je teško govoriti o prijatelju s kojim sam drugovao skoro 40 godina u književnosti i u životu. Taj naš život je bio, uglavnom, knjiga, pisac, čitanje i čitalac, nezaobilazna svakodnevna polemika, duboka, lucidna i ironična o svim književnim problemima, koja je na mene ostavila najveću i najljepšu dragocjenost sjećanja na Milenka Stojičića. Njegovo djelo će tek u budućnosti biti osvijetljeno i vrednovano na pravi način i siguran sam da će naći dostojne čitaoce", istakao je Bošković.

On je dodao da je Stojičić bio jedan od najdarovitijih i najboljih pisaca s ove strane Drine, ali i s one druge.

"Njegovo književno djelo, a posebno prozno, stoji uz rame velikog Petra Kočića, a usuđujem se reći i po mnogo čemu prevazilazi i nadmašuje svog učitelja jezika,  posebno osobenim i autentičnim stilom, bezbrojnim jezičkim inovacijama, jezičkim i lirskim vratolomijama, obiljem novoskovanih riječi, onostranih riječi, i ponovo oživljenim riječima i značenjima, on je kao sveznadar obogatio srpski jezik", naveo je Bošković, koji se od kolege, osim govorom, oprostio i svojim stihovima.

Na kraju komemoracije, u nadahnutom govoru, Dragan Pajić istakao je da je Milenko Stojičić bio kreativan i neponovljiv, medijski čuvar i podsjetnik na velike umove i umjetnike, koji su zahvaljujući njemu gostovali u studiju Radija Republike Srpske, a on ih nikada nije ugostio kao običan novinar, nego kao ravnopravan sagovornik.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije