Književnost

"Oluja nad Pinjegom" prva knjiga na svijetu u nastupajućoj godini

"Oluja nad Pinjegom" prva knjiga na svijetu u nastupajućoj godini
Foto: N.N. | "Oluja nad Pinjegom" prva knjiga na svijetu u nastupajućoj godini

BANJALUKA - Već dvadeset jednu godinu Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd objavljuje prvu knjigu na svijetu u nastupajućoj godini i promoviše je tačno u ponoć ispred spomenika Petru Kočiću, po čemu je prepoznatljiva ne samo u Banjaluci, nego i u svijetu.

Prva knjiga na svijetu u 2021. godini je knjiga uglednog ruskog klasika Fjodora Abramova "Oluja nad Pinjegom" u prevodu književnika Milijana Simića.

"Vječna svjetlost i šarenilo živog života, radosnog, čemernog, tragičnog je najkarakterističnija odlika stvaralaštva Abramova. Zbog toga nas i danas njegove knjige tjeraju da preživljavamo sve ono što preživljavaju i njihovi junaci, da izvlačimo duhovno iskustvo iz njihovog teškog života, da se oduševljavamo odvažnošću, dobrotom, krotkošću jednih i da se bunimo, negodujemo zbog egoizma, karijerizma,  izdaje, bezobzirnosti drugih", naveo je književnik Nikola Vukolić.

Napomenuo je da u želji da građanima Banjaluke uljepšaju doček Nove godine slastičarna "Manja" napraviće veliku tortu u obliku knjige, koju će podijeliti svim prisutnim posjetiocima s namjerom da nastupajuća godina bude srećna i godina slatkog čitanja. Kao i do sada, predstavnici Zadužbine će tradicionalno 31. decembra 2020. godine, tačno u ponoć na ulasku u novu godinu, ispred spomenika Petru Kočiću promovisati ovu knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije