Književnost

Predstavljeno stvaralaštvo Danila Marića satkano u sabrana djela

Predstavljeno stvaralaštvo Danila Marića satkano u sabrana djela
Foto: Srna | Predstavljeno stvaralaštvo Danila Marića satkano u sabrana djela

MOSTAR - Sabrana djela akademika Danila Marića predstavljena su mostarskoj publici u okviru 103. Šantićevih večeri poezije, koje su održane u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

U sinoćnjem programu učestvovali su promoteri Safet Sarić i Zlatko Serdarević iz Mostara, Ranko Pavlović iz Banjaluke, a videolinkom su se javili Dragica Braunštan iz Toronta i Ilija Šaula iz Filadelfije, dok su u muzičkom dijelu nastupile Tijana Bašić i Marija Raspudić.

Akademik Marić je rekao da Sabrana djela, u deset tomova, sadrže 17 romana i četiri nedovršena romana, kao i 28 knjiga pripovjedaka, tri knjige pjesama i osam stručnih knjiga, a među njima je i autobiografija.

"Tu su moja istraživanja, knjige o književnicima, drame... Tu su sažeti moj cijeli život i stvaralaštvo", rekao je Marić.

On je istakao da sve knjige nose nešto lično i doživljeno. "Kada se pročita šta sam proživio onda se može reći da to može preživjeti samo čovjek koji je živio 152 godine", rekao je Marić.

Marić je dodao da njegova saradnja sa mostarskom "Prosvjetom" traje godinama i da je ovo društvo tri puta organizovalo njegove promocije.

Mostarski novinar i publicista Zlatko Serdarević istakao je da ova promocija predstavlja izuzetan sadržaj na 103. Šantićevim večerima poezije.

"Rijetke su prilike da možemo pratiti i prisustvovati promociji sabranih djela nekog književnika posebno za njegovog života. Ovo veče za mene predstavlja dragocjen događaj. Marić je najplodniji književnik u BiH, a jedan od najplodnijih u širem regionu", rekao je Serdarević.

Književnik iz Banjaluke Ranko Pavlović kaže da se, kada se pogleda deset obimnih tomova, nameće misao da ima Marićevih vršnjaka koji nisu za života pročitali toliko knjiga koliko je on napisao.

"Ima poezije, pripovjedaka, romana, eseističkih tekstova, knjiga u kojim je istraživao kulturno nasljeđe Hercegovine. U cjelini posmatrano on bi se mogao svrstati u pisce koji su vjerno svjedočili o ljudima u Hercegovini", rekao je Pavlović.

Profesor Safet Sarić rekao je da je na neki način svjedok Marićevog književnog narastanja, sazrijevanja i promocije u značajnog književnika u BiH, čiji rad prati gotovo 40 godina.

On je podsjetio da je jedan od recenzenata izvanredne zbirke pripovjedaka "Ni bos, ni obuven" koja je 1986. godine objavljena i da je tada najavio Marićevu književnu sudbinu.

"Marić je danas jedan od najznačajnijih književnih stvaralaca u BiH, posebno u srpskoj književnosti i mogu reći da je tih deset tomova koji predstavljaju njegovo sabrano djelo kruna njegove književnog rada", rekao je Sarić.

Marić je na kraju večeri poklonio Sabrana djela Biblioteci "Joanikije Pamučina" kao i svoje knjige o Aleksi Šantiću učenicima "Prosvjetine" škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije