Književnost

Trivićeva otvorila nastup RS na Sajmu knjiga u Beogradu

Trivićeva otvorila nastup RS na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: RTRS | Trivićeva otvorila nastup RS na Sajmu knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je na otvaranju nastupa Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga da će biti predstavljeno književno izdavaštvo i kultura Srpske kao važnog dijela srpskog korpusa i stvaralaštva, s posebnim isticanjem da geografske granice ne postoje u kulturnom i nacionalnom identitetu srpskog naroda.

Otvarajući reprezentativni nastup Republike Srpske, koji je u znaku 500 godina Goraždanske štamparije, Trivićeva je istakla da će to stvaralaštvo biti predstavljeno putem bogatog programa u okviru različitih promocija i tribina, te književnih večeri.

Ona je rekla da je književno, obrazovno i štampano bogatstvo srpskog naroda, kao i svako novo izdanje odštampano između dva beogradska praznika knjige, posebno bilo oživotvoreno pod krovom Beogradskog sajma knjige.

"Sa svakim novim izdanjem pravimo važan korak naprijed u promociji i predstavljanju sopstvenih stvaralačkih i izdavačkih dostignuća, kako na domaćem terenu, tako i u međunarodnim okvirima", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je podsjetila da je Beogradski međunarodni sajam knjiga najveća regionalna manifestacija tog tipa.

Ona je rekla da je Republika Srpska na toj manifestaciji dijeli ulogu domaćina, jer je riječ o istom narodu koji misli i piše istim jezikom i pismom.

"Mislimo na srpskom jeziku i pišemo ćirilicom, istom onom ćirilicom kojom je prije pet vijekova štampala prve knjige Goraždanska štamparija u čijem je znaku i ovogodišnje reprezentativno predstavljanje Republike Srpske", rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da je 11. predstavljanje stvaralaštva i izdavaštva Srpske na sajmu knjiga u njenim okvirima izuzetno veliko.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je značaj promocije Goraždanske štamparije u vremenu kada se na Beogradskom sajmu knjiga predstavljaju mnoga savremena izdanja.

"Promovišemo djela koja su nastala prije 500 godina, i to u vremenu kada je cijeli Balkan bio duboko u mraku otomanskog ropstva", naveo je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, i u takvim uslovima srpski narod se počeo boriti i uzdizati iz tog ropstva, a nema boljeg načina borbe do knjigom.

"Knjiga je velika sila i velika snaga i moć", rekao je mitropolit Hrizostom.

On je izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli da se na dostojan način obilježi veliki jubilej 500 godina Goraždanske štamparije, uključujući Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Nastupu je prisustvovao direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i predstavnici opštine Novo Goražde, te akademici i ostali gosti.

Poslije otvaranja nastupa Srpske, promovisana su djela Starostavne goraždanske knjige (Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije), autora Biljane Samardžić, a potom i fototipskih izdanja Služabnika (1519), Psaltira (15217) i Molitvenika goraždanskog (1523), o kojima su govorili profesori Miloš Kovačević, Mihailo Šćepanović i Biljana Samardžić

Goraždanska štamparija je bila jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na lijevoj obali Drine, na tlu današnje Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije