Književnost

Pratite nas na Google news

Uskoro pozajmljivanje knjiga u elektronskoj formi

Uskoro pozajmljivanje knjiga u elektronskoj formi
Foto: N.N. | Uskoro pozajmljivanje knjiga u elektronskoj formi
Srna

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora nabavila je dva elektronska čitača knjiga i u ovoj godini planira početi elektronske pozajmice na oba pozajmna odjeljenja - dječijem i serioznom, a u fazi poboljšanja su i veb i Facebook stranica ove ustanove.

Od 65.000 bibliotečkih jedinica, do kraja 2018. godine obrađeno je 28.373 u programu "Kobis tri" u kojem su sve zemlje Balkana, osim Hrvatske, a za prijedorsku biblioteku, kako se navodi u izvještaju o radu ove ustanove za 2018. godinu, posebno je važno što su tu 162 biblioteke Srbije. 

"U ovoj kao i u narednim godinama, četiri obučena bibliotekara biće u mogućnosti da obrade cjelokupan biblitečki fond. Neophodnu opremu za rad u sistemu 'Kobis' dobili smo od Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske", navodi se u izvještaju i dodaje da je biblioteka sama nabavila opremu potrebnu za elektronsko pozajmljivanje. 

Prijedorska biblioteka je i dalje jedina matična biblioteka u Republici Srpskoj bez sopstvenog prostora, budući da je od 1987. godine podstanar u zgradi Muzeja Kozare i sa najmanjim brojem zaposlenih stručnih radnika, odnosno s polovinom od broja predviđenog sistematizacijom /šest zaposlenih prema 12 planiranih/. 

Zbog nedostatka kadra, Gradska čitaonica koja posluje u sastavu ove biblioteke, skratila je radno vrijeme sa dvije na jednu smjenu, a matični poslovi, koji pokrivaju i stručni nadzor nad radom biblioteka u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici, realizovani su bez stručnog izvršioca odnosno preuzeo ih je direktor ustanove. 

Zbog neodstatka prostora, ova biblioteka svoje izložbe priređuje u hodniku zgrade, a kako se bibliotečki fond i programske aktivnosti povećavaju, tako i problem prostora postaje sve više akutan i sve više ograničava rad ove ustanove. 

"Bilo je prijedloga da se, do konačnog rješenja, izmjesti barem Odjeljenje dječije književnosti, što bi u određenoj mjeri bilo rasterećenje za sadašnji raspored korišćenja prostorija u zgradi", navodi se u izvještaju. 

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru ima status republičke matične javne ustanove iz oblasti kulture, te zaposleni ostvaruju lična primanja iz budžeta Republike Srpske, a materijalne i troškove za obavljanje djelatnosti iz budžeta grada Prijedora. 

U budžetu grada Prijedora za izvještajnu godinu bilo je planirano 107.200 KM za biblioteku, a izvršeno je 89,86 odsto. Plan za 2019. bio je 106.128 KM, ali je rebalansom koji je u proceduri taj iznos smanjen za 8.035 KM. 

Matične poslove finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je u tu svrhu za 2018. godinu odobrilo 3.500 KM, a za ovu 6.000 KM. 

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" imala je lani 1.615 upisanih članova, nabavila 2.585 bibliotečkih jedinica, zabilježila 23.672 pojseta, organizovala 50 aktivnosti, izdala četiri knjige i šest brojeva časopisa "Biblion", priredila 16 književnih promocija i 23 namjenske izložbe, učestvovala na dva stručna seminara i ugostila učenike osnovnih i srednjih škola u 11 organzovanih posjeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije