Vizuelna umjetnost

Fotografija Konjanik na -25 oC odnio pobjedu

Fotografija Konjanik na -25 oC  odnio pobjedu
Fotografija Konjanik na -25 oC odnio pobjedu

BANJALUKA- Od skrivenih jezera u Atakama pustinji u Čileu, pa do električnih oluja u Maleziji, finalisti ovogodišnjeg izbora za najbolju fotografiju u izboru "National Geographica" pokazali su da su definitivno izabrani najbolji od najboljih.

Neki od fotografa proveli su mjesece i mjesece putujući širom svijeta, nastojeći da snime sve ekstremne razlike u kulturama i okruženjima, a sve sa ciljem da sebi obezbijede mjesto u finalu ovog prestižnog takmičenja.

Neke od slika su toliko jednostavne, a istovremeno i fascinantne, što dovoljno govori da nekada nisu potrebni ekstremni uslovi da bi se snimile fotografije koje oduzimaju dah.

Ipak, da takmičenje nije samo vezano za slike iz divljine, dokaz je da je u finale ušla i fantastična fotografija Njujroka, gdje se tačno vidi tačka razdvajanja njujorške arhitekture i Central parka.

Kejtlin Dolmah, fotograf, kaže: "Fotografiju sam snimila iz helikoptera, i gleda južni dio Central parka. Let helikopterom bio je rođenaski poklon, i eto, tada sam snimila tu fotografiju".

Među finalistima su se našle i siromašne indijske porodice koje spavaju na krovovima kuća u gradu Varanasi.

Ipak, pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je Entoni Lau, koji je autor fotografije mongolskog konjanika koji kroz maglovito praskozorje prolazi sa konjima.

"Fotografija je snimljena u Mongoliji, za vrijeme oštre zime, gdje su uslovi bili nepodnošljivi. U tom momentu je bilo oko -25 oC, a snijeg je propadavao na sve strane. Bilo mi je zaista teško natjerati samog sebe da izađem vani i pokušam snimiti neku idiličnu sliku. Međutim, tek kada sam vidio ovog konjanika, odlučio sam da zgrabim aparat i ovjekovječim taj momenat", kaže Entoni Lau, nagrađeni fotograf.

Na drugom mjestu našla se fotografije munje koja udara u Komtar tauer, u Maleziji. Riječ je o zgradi u gradu Džordžtaun, u provinciji Penang u Maleziji.

"Ovaj grad je poznat po svom neobičnom spoju starog i novog, zbog čega predstavlja jednu živopisnu turističku destinaciju. Oluja i momenat udara groma je nešto što sam sasvim slučajno uspio uhvatiti. Inače, ova električna pražnjena su ovdje veoma česta", kaže Džeremi Tan, autor fotografije.

I jedna fotografija iz Maroka našla se pri samom vrhu liste finalista. Naime, riječ je o fotografiji japanskog fotografa Takašija Nakagave, koji je snimio jutarnji ritual u medresi Ben Jusef, u Marakešu.

Jedna od zanimljivih fotografija je ona iz kineskog grada Guangžua, koja prikazuje studentske spavaonice lokalnog univerziteta.

"Ova fotografija snimljena je kada sam posljednji put boravio u Gunagžuu. Riječ je o spavaonicama koje se nalaze u sklopu Južnokineskog univerziteta. Bilo je vrijeme predavanja i sve je bilo sablasno pusto", kaže Ving Ka H, autor ove fotografije.

Sliku krokodila kako hvata plijen snimio je Masimiliano Benciveni, koji kaže da nije ni znao šta je uslikao, dok nije skinuo fotografiju s aparata i uvećao je.

Teretana na otvorenom naslov je fotografije koju je snimio Dotan Saguj u Majamiju. On je neposredno uz plažu naišao na bodibildere koje imaju sve sprave na otvorenom i koji svakodnevno vježbaju uz pogled na okean.

Ono što malo ko zna jeste da pustinja Atakama krije mala jezera. Jedno od takvih jezera uslikao je Viktor Lima, koji o svom iskustvu kaže: "Riječ je o tzv. skrivenim jezerima, kojih ima sedam i sva se nalaze u blizini San Pedro de Atakama. Mislim da sam prvi fotograf koji je snimio ova jezera i pustinju noću, ali je potrebno još nekoliko provjera da to i potvrdim."

Zanimljiva je fotografija dvije lisice kako se igraju na snijegu i jure jedna za drugom. Nju je snimio japanski fotograf Hiroki Inue, a o svemu ovome je rekao: "Ljubav se mogla osjetiti u zraku."

Jedna od potresnijih fotografija došla je iz indijskog grada Varanasi, a snimio ju je Jasmin Mund.

"Kada sam došao u Varansai, bila je zora. Instinktivno sam se popeo na vrh zgrade kako bi snimio izlazak sunca nad rijekom Gang. Međutim, tada sam vidio cijele porodice kako spavaju na krovovima kuća. Bilo je ljeto i spavanje u kući bez klime je potpuno neizdrživo. Zato mnoge porodice, kada padne mrak, odlaze na krov i tamo spavaju", kaže on.

Posljednja fotografija koja je ušla u deset najboljih je ona koju je snimio Matija Pasarini. On je snimio ženu iz plemena Kinuara, u oblasti Pradeš, kako nosi drva za ogrev.

"Temperatura je bila ispod -20 oC, a ti ljudi izlaze i po najgorim uslovima u potrazi za drvetom", kaže Pasarini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije