Vizuelna umjetnost

U Galeriji ALU: Izložba "Bilo je lijepo u Sarajevu" povodom 40 godina od ZOI

U Galeriji ALU: Izložba "Bilo je lijepo u Sarajevu" povodom 40 godina od ZOI
Foto: Ustupljena fotografija | U Galeriji ALU: Izložba "Bilo je lijepo u Sarajevu" povodom 40 godina od ZOI

SARAJEVO - Izložba "Bilo je lijepo u Sarajevu" biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu povodom obilježavanja 40 godina od Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, ova izložba je prilika da se podsjetimo doprinosa koji su dali nastavnici i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u kreaciji vizuelnog identiteta igara i čitave zemlje.

"Ostaju da se pamte kreacije Ismara Mujezinovića, Čedomira Kostovića, Branka Bačanovića, Srđana Kokoruša, Branka Modrakovića, Lore Levi, Radmile Jovandić i drugih, kao izraz duha tog vremena - pozitivnog duha Sarajeva koji  živi još i danas", navode iz Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Dodaju da su njihovi studenti Dragan S. Stefanović i Branko Bačanović (diplomirao 1977. godine) kao iskusni dizajneri bili uključeni u kreaciju vizuelnog identiteta Aplikacije Sarajeva za organizaciju igara.

"Dragan je već bio poznat širom Jugoslavije po omotima LP ploča sarajevske rock grupe Bijelo dugme, a Branko je tada bio angažovan u DES-u. Dragan je dizajnirao poster a Branko katalog. Arhitekta Miroslav Antonić je autor olimpijskog znaka. Nakon izbora Sarajeva za organizaciju igara pojavile su se brojne prilike za učešće nastavnika i studenata Akademije u kreaciji vizuelnih i promotivnih formi. Javna kampanja usmjerena na zaštitu životne sredine  za koju je prof. Mladen Kolobarić dizajnirao seriju plakata je jedan od prvih takvih projekata", navode iz Akademije likovnih umjetnosti.

Navode da je program promocije XIV ZOI Sarajevo '84 sadržavao i izložbe pod jedinstvenim nazivom "Sarajevo - olimpijski grad", promociju dokumentarnih filmova "Sarajevo gradi" i "Dobro došli u Sarajevo", a projekat "Hiljadu izložbi u svijetu" imao je za cilj široku prezentaciju Sarajeva.

"Jedna od izložbi koja je pomogla promociji Sarajeva kao olimpijskog i kulturnog  centra je i ‘Savremena jugoslovenska likovna umjetnost 1978/83' za koju je Čedomir Kostović dizajnirao plakat. Sarajevo se kao centar likovnih umjetnosti u širem jugoslovenskom prostoru, u vremenu nakon olimpijade, pozicioniralo organizacijom bijenala savremene umjetnosti pod nazivom 'Jugoslovenska dokumenta' 1987. i 1989. godine u KSC Skenderija", ističu iz Akademije likovnih umjetnosti.

Dodaju da su za organizaciju tih bijenala bili zaslužni, uz uposlenike Centra mladih na čelu sa Enverom Hadžiomerspahićem i završeni student akademije Radoslav Tadić, Jusuf Hadžifejzović i Aleksandar Bukvić.

"Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, te olimpijske 1984. godine upisala je i prvu generaciju studenata na Odsjeku za produkt dizajn. Da je to bio pravi razvojni potez pokazali su već prvi diplomirani dizajneri, studenti ovog odsjeka, prvi od njih Omer Halilhodžić, danas svjetski priznat dizajner automobila, ali i brojni drugi koji su za ovih 40 godina našli svoje mjesto u kompanijijama i dizajnerskim studijima - angažovani, kako u zemlji tako i diljem svijeta, u Evropi, Aziji i Americi", navode iz Akademije likovnih umjetnosti.

XIV zimske olimpijske igre održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. godine. U šest zimskih sportova nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja - 988 takmičara i 274 takmičarke.  Ukupno je održano 39 takmičenja u deset disciplina i šest zimskih sportova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije