Nauka

90 miliona godina stara šuma pod ledom Antarktika

90 miliona godina stara šuma pod ledom Antarktika
Foto: Ilustracija | 90 miliona godina stara šuma pod ledom Antarktika

Prije otprilike 90 miliona godina zapadni Antarktik je bio divlja prašuma, sudeći po fosilima korijenja, polena i spora koje su skoro pronađene na tom mjestu.

Svijet je bio mnogo drugačiji tada. Tokom tog perioda dinosaurusi su hodali Zemljom, a nivoi vode su bili 170 metara viši nego danas, dok je tropska temperatura mora dosezala i 35 stepeni Celzijusa.

Ova vrela klima je dozvolila prašumama, koje su bile slične onima koje se danas mogu naći na Novom Zelandu, da se razvijaju na Antarktiku. Ostaci prašume su pronađeni ispod leda u sedimentu koji je tim internacionalnih istraživača pronašao 2017. godine. Čim su vidjeli sediment, znali su da je u pitanju nešto neobično. Sloj koji je stvoren prije 90 miliona godina je bio drugačije boje.

"Jasno se vidjelo da je ovaj sloj imao različitu boju od onih iznad njega", rekao je njemački geolog Johan Klages.

U laboratoriji tim je ovaj sediment stavio u kompjuterizovani skener tomografije. Slika koju su dobili na ekranu je prikazivala komplikovanu, gustu mrežu korijenja kroz cijeli sloj. Taj komad sedimenta je u sebi sadržao i tadašnji polen, spore i ostatke cvjetajućih biljaka iz tog doba. Analizirajući polen i spore, paleoekolog Ulrih Salcman je uspio rekonstruisati ovu 90 miliona godina staru prašumu zapadnog Antarktika.

"Mnogobrojni ostaci biljaka ukazuju na to da je obala zapadnog Antarktika tada bila močvarna, velika šuma, slična onima koje se danas mogu naći na Novom Zelandu", rekao je Salcman. Sediment je takođe otkrio da je tokom tadašnjeg perioda Antarktik imao blagu klimu, gdje je godišnji prosjek bio 12 stepeni Celzijusa, dok su ljeta bila nešto toplija, oko 19 stepeni Celzijusa.

Ove temperature su nevjerovatno visoke kada se uzme u obzir činjenica da Antarktik ima polarne noći, odnosno periode od po četiri mjeseca kada tamo nema Sunčeve svjetlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije