Okolina

EU ne hrani, nego jede svijet na štetu okoline, tvrdi WWF

EU ne hrani, nego jede svijet na štetu okoline, tvrdi WWF
Foto: Twitter | EU ne hrani, nego jede svijet na štetu okoline, tvrdi WWF
N.N.

Evropska unija uvozi više hrane nego što izvozi na štetu okoline, pokazao je novi izvještaj organizacije za zaštitu okoline WWF.

"EU troši više od svog poštenog udjela, a trenutno visok nivo proizvodnje hrane moguća je samo zahvaljujući velikom uvozu resursa", objavio je WWF u predstavljanju novog izvještaja, prenosi Hina. Evropska unija je ubirala milijarde od svjetske trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, ali višak je skrivao mnoge "neprijatne istine", rekao je glavni autor Jabier Ruiz.

"Umjesto svjetske žitnice, EU je zapravo svjetska trgovina mješovitom robom visoke klase, koja izvozi proizvode namijenjene prvenstveno bogatijim potrošačima, a visok nivo proizvodnje postiže se neodrživim unosima, uvozom i rasipničkim korištenjem zemljišta", rekao je.

"Trgovina EU toliko poskupljuje račune potreba društva i okoline da praktično jedemo svijet", zaključio je.

Izvještaj je utvrdilo da je mnogo uvoza hrane u EU i domaće proizvodnje temeljno neodrživo jer nagriza prirodne resurse, pokreće globalno krčenje šuma i iscrpljuje riblje fondove. Čak se 40 posto hrane proizvedene u EU nikada ne konzumira, dok je EU i dalje drugi po veličini uvoznik proizvoda u svijetu koji se povezuju s krčenjem tropskih šuma.

Izvještaj je pokazao da su potrošači željni promjena: tri od pet Evropljana želi da jede održivije, a tri od četiri žele da zakonodavstvo EU obezbijedi da svi proizvodi koji se prodaju u EU ne podstiču gubitak biološke raznolikosti.

Evropska komisija više ne može izbjeći pokretanje odlučnih mjera za rješavanje ekoloških i društvenih uticaja naše potrošnje hrane, rekao je Ruiz. "Sada je vrijeme da se pozabavimo duboko ukorijenjenim problemima u samoj srži načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu", istaknuo je.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije