Svemir

Detalji rakete Ilona Maska koja će letjeti na Mars i Mjesec

Detalji rakete Ilona Maska koja će letjeti na Mars i Mjesec
Foto: Ilustracija | Detalji rakete Ilona Maska koja će letjeti na Mars i Mjesec

Američki milijarder i preduzetnik Ilon Mask objavio je nekoliko novih, rijetkih stvari o izgradnji njegove rakete - svemirskog broda Big Falcon Spaceship (BFS) iz kompanije "Space X", koja će ići na Mars i Mjesec.

Multimilijarder Mask je prije nekoliko dana objavio da će prvi putnik koji će obići Mjesec njegovom raketom BFR biti japanski milijarder Jusaku Mezava, kada je i pokazao nekoliko fotografija o radu unutar "Space  X" u postrojenju u losanđeleskoj luci.

To su bili prvi novi detalji o konstrukciji rakete od aprila. Stručnjaci kažu da novoobjavljene fotografije otkrivaju nove informacije o izgradnji BFS i brzini napretka projekta.

Neobično je za kompanije i čak vladine agencije koje prave rakete da otkriju mnogo toga o onome što razvijaju. Ali, ono što Mask želi je da povede javnost sa sobom.

"On živi i diše sa tom kompanijom, pa kad ima nešto zbog čega je uzbuđen, želi da to pokaže i bude što je transparentniji moguće", rekao je Marko Seseres, analitičar "Til grupe".

Big Falcon Spaceship (BFS) je lansirni sistem na 39 nivoa, napravljen iz dva dijela - 55 metara visokog svemirskog broda, "od glave do pete", i 70m visokog raketnog motora koji vodi letjelicu u orbitu.

Dužina BFR rakete (ili kako je zovu Big Falcon Spaceship) za Mars će biti 48 metara sa suvom masom od 85 tona. Nosivost goriva biće 1.100 tona. Maksimalna nosivost koju će moći nositi iznosi 150 tona s tipičnim povratnim nosivim sadržajem od 50 tona.

Big Falcon Rocket (BFR) imaće 40 kabina (svaka kabina može držati do pet-šest ljudi, ali Mask kaže da će vjerovatno biti dvije-tri osobe u svakoj kabini) i velike zajedničke prostore. Dakle, biće oko 100 ljudi po letu na Mars, u nekoj bliskoj budućnosti kada sve to zaživi.

Mask je rekao da je svemirski brod najteži dio sistema za izgradnju, pa "Space X" prvo pravi prototip.

On želi da lansira brod u orbitu i nadopuni ga gorivom dok kruži oko Zemlje.

Brod potom može uključiti svoje motore, letjeti svemirom, sletjeti na Mars i potom se vratiti na Zemlju.

Sistem je osposobljen za ponovno korištenje, pa bi ova akcija - kako se navodi - trebalo da bude u stanju da se ponovi više puta.

(Techcrunch)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije