Svemir

Izgleda da je indijska letjelica koja je sletjela na Mjesec prestala raditi

Izgleda da je indijska letjelica koja je sletjela na Mjesec prestala raditi
Foto: Twitter / Printscreen | Izgleda da je indijska letjelica koja je sletjela na Mjesec prestala raditi

Indija je prošli mjesec ušla u istoriji kao prva zemlja koja je sletjela u blizini Mjesečevog južnog pola. Naime, "Chandrayaan-3" lander i lunarni rover i dalje "spavaju", mada su se već trebali probuditi prije nekoliko dana. Lander i rover su početkom septembra otišli na spavanje, odnosno obustavili svoje procese, jer je na Mjesecu pala noć te su se njihove baterije ispraznile.

Noć na Mjesecu ne traje kratko kao i na Zemlji, proteže se na 14 naših dana. Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) se nadala da će se lander i rover probuditi 22. septembra s dolaskom novog lunarnog dana, nakon što se napune njihovi solarni paneli. 

Nažalost, lander "Vikram" i rover "Pragyan" rover nisu odgovorili na poruke koje je poslala kontrola misije. Naučnici su ih u ponedjeljak ponovno pokušali probuditi, ali bez uspjeha te su kazali da se šansa da se istorijski lander ponovo probudi smanjuje sa svakim satom. Kako god bilo, nastaviće s pokušajima "buđenja" sve dok traje lunarni dan.  

"Lender i rover imaju jako puno komponenti koje možda nisu preživjele niske temperature na Mjesecu. Ako se odašiljač na landeru ne uključi, onda nemamo vezu. Mora nam javiti da je živ. Čak i ako rade svi drugi podsistemi, mi to ne možemo znati bez poruke s odašiljača", rekao je u ponedjeljak za "BBC" AS Kiran Kumar, bivši šef ISRO-a. 

Ako će rover i lander zauvijek utihnuti, to ne znači da se radi o neuspješnoj misiji. Od početka je bilo upitno hoće li ova dva robota izdržati ekstremne uslove na površini Mjeseca, prenosi "Index". Tehnologija na lenderu i roveru nije dizajnirana da izdrži lunarne noćne temperature koje mogu pasti skoro na minus 200 stepeni Celzijusa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije