Svemir

Lunarna sonda poslala slike Zemlje iz svemira koje oduzimaju dah (FOTO)

Lunarna sonda poslala slike Zemlje iz svemira koje oduzimaju dah (FOTO)
Foto: Twitter / Printscreen | Lunarna sonda poslala slike Zemlje iz svemira koje oduzimaju dah (FOTO)

​Robotsko svemirsko plovilo Odisej kompanije "Intuitive Machines" snimilo je nekoliko selfija s Zemljom u pozadini, nedugo nakon svog lansiranja 15. februara, a sada ih svi možemo pogledati.

"Intuitive Machines je uspješno prenio prve slike misije IM-1 na Zemlju 16. februara 2024. godine. Slike su snimljene nedugo nakon odvajanja od drugog stepena SpaceX-a na prvom putovanju kompanije Intuitive Machines na Mjesec u sklopu inicijative CLPS NASA-e", napisala je firma sa sjedištem u Hjustonu u subotu (17. februar) u objavi na Twitteru.

CLPS je program komercijalnih usluga lunarne teretne službe, koji stavlja naučne instrumente na privatne robotske svemirske letjelice poput Odiseje. Ti instrumenti dizajnirani su za prikupljanje podataka koji će pomoći Artemis programu NASA-e, koji ima za cilj uspostaviti posadnu bazu blizu južnog pola Mjeseca do kraja 2020-ih godina.

Odisej prenosi šest NASA-inih eksperimenata i tehnoloških demonstracija, zajedno sa šest privatnih tereta, na svojoj trenutačnoj misiji IM-1. IM-1 nije bila prva misija CLPS-a koji je uspješno započela. Tu čast nosi debitanstki let Peregrinea, lunarne sonde izgrađene od strane kompanije Astrobotic iz Pitsburga, koji je lansiran prošlog mjeseca na vrhu rakete United Launch Alliance Vulcan Centaur.

Lansiranje je prošlo dobro, ali je Peregrine ubrzo nakon odvajanja od gornjeg stepena rakete imao curenje goriva. Sonda nije mogla dostići Mjesec, pa su njeni rukovoditelji usmjerili njen kontrolisani krah u atmosferi Zemlje 18. januara.

Stvari su krenule bolje za Odiseja. Sonda je zdrava i komunicira s kontrolnim centrom dok se kreće prema Mjesecu za planirani pokušaj slijetanja 22. februara, rekli su iz "Intuitive Machinesa". Razni sistemi Odiseja djeluju normalno, uključujući i njegov motor, koji je upravo uspješno prošao ključnu provjeru u dubokom svemiru.

"Kontrolori leta kompanije Intuitive Machines uspješno su pokrenuli prvi motor na tekući metan i tekući kiseonik u svemiru, završivši provjeru motora misije IM-1. Paljenje motora uključivalo je potpuno paljenje glavnog stepena motora i profil smanjenja potiska potrebnog za slijetanje na Mjesec", rekla je kompanija u objavi na Twitteru.

Uspjeh u nadolazećem pokušaju slijetanja bio bi istorijski; nijedna privatna svemirska letjelica još nije nježno dodirnula površinu Mjeseca. Kombinacija tekućeg metana i tekućeg kiseonika Odiseja, usput, takođe se koristi u SpaceX-ovim motorima Raptor, koji pokreću ogromnu novu raketu Starship kompanije. Starship, kojeg SpaceX razvija kako bi doveo ljude na Mjesec i Mars, priprema se za svoj treći testni let, koji bi se mogao dogoditi u sljedećim sedmicama, navodi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije