Svemir

NASA sonda ne šalje misteriozne, već besmislene podatke

NASA sonda ne šalje misteriozne, već besmislene podatke
Foto: Pexels/Space X | NASA sonda ne šalje misteriozne, već besmislene podatke

NASA svemirska sonda Vojadžer 1 počela je da šalje besmislene podatke nazad na Zemlju poslije milijardu pređenih kilometara tokom skoro pola vijeka putovanja kroz svemir.

NASA je prvi put lansirala ovu letjelicu 1977. godine na petogodišnju misiju do Jupitera i Saturna, ali je nastavila da luta po svemiru posljednjih 46 godina i tako postala prvi objekat koji je napravio čovjek koji je napustio Sunčev sistem.

Od 2023. signalima sa Vojadžera 1 obično je potrebno više od 22 sata da stignu do Zemlje, ali u NASA kažu da je sonda, koja je trenutno 24 milijarde kilometara udaljena od naše planete, pretrpjla kvar u komunikaciji, kako prenosi Bi-Bi-Si.

U maju 2022. godine iz NASA je saopšteno da sonda još uvijek ispravno radi, ali da prispjeli podaci iz sistema za određivanje položaja (AACS) ne odgovaraju smjeru i orijentaciji letjelice, što navodi na zaključak da izgleda nije u stanju da odredi svoju lokaciju u svemiru.

Sonda je opremljena sa tri kompjutera koji regulišu podatke o letu i koji prikupljaju podatke iz naučnih instrumenata svemirske letjelice i inženjerskih podataka, koji na Zemlju stižu u obliku koda i daju informaciju kako Vojadžer 1 radi, prenosi RTS.

Na Zemlji, NASA prima podatke u binarnom kodu, tipu kodiranja koji koristi nule i jedinice za predstavljanje slova, brojeva i simbola. Zove se binarni kod jer je napravljen od samo dva simbola.

Međutim, podatke koje sonda šalje počeli su da se ponavljaju, i stiže isti niz kodova iznova i iznova, što naučnike navodi na pomisao da je došlo do kvara.

NASA Laboratorija za mlazni pogon – koja upravlja mnogim robotskim misijama Američke svemirske agencije, objavila je na društvenim mrežama da "Vojadžer tim istražuje problem sa sistemom podataka o letu 'Vojadžera 1'. Svemirska letjelica prima i izvršava komande poslate sa Zemlje, ali ne vraća upotrebljive podatke".

Prošle godine NASA je objavila da isključuje neke od sistema Vojadžera 1 i njegove sestrinske letjelice Vojadžer 2, što znači da oba mogu da rade što je duže moguće dok im ne ponestane izvora energije koju dobijaju od plutonijuma.

Očekuje se da će obje sonde nastaviti da rade do 2030. godine, kada će se njihovi predajnici i instrumenti isključiti, a letjelica će biti ostavljena da jednostavno lebdi kroz svemir.

Svemirske letjelice su jedini objekti koje je napravio čovjek koji rade izvan heliosfere, Sunčevog mehura magnetnih polja i čestica koji se proteže daleko izvan orbite Plutona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije