Svemir

Na Marsu tekla rijeka duže od 100.000 godina

Na Marsu tekla rijeka duže od 100.000 godina
Foto: Pixabay/Ilustracija | Na Marsu tekla rijeka duže od 100.000 godina

Pomoću snimaka površine Marsa naučnici su ranije utvrdili da je na toj planeti davno bilo puno tekuće vode. Ali sada su pronašli prve dokaze o rijeci koja je tekla Crvenom planetom duže od 100.000 godina.

Geolog Frančesko Salese i njegove kolege sa Univerziteta Utreht u Holandiji otkrili su visoku stjenovitu liticu na sjeverozapadnom rubu Marsovog udarnog kratera (bazena) Helas, koju je, čini se, izrezbario tokom vremena tok drevne rijeke, prenosi hrvatski Index.

Naime, kako rijeke teku, polažu sediment koji se nakuplja u slojevima. Litica koju su naučnici uočili na Marsu visoka je oko 200 metara, a široka 1,5 kilometara. Procjenjene sedimentne stijene stare su oko 3,7 milijardi godina. Da bi takav tip litice mogao da se formira na Zemlji, morala bi je isklesati rijeka koja teče najmanje 100.000 godina.

Salese i njegov tim pronašli su ovu liticu koristeći se satelitskim podacima s kamere Hajrajs, koja se nalazi na NASA letjelici Mars Rekonisens orbiter.

"Da bi nastao depozit debljine 200 metara, potreban je konstantan protok značajne količine tekuće vode. To znači da je ova rijeka morala da teče tokom cijele godine, što upućuje da je Mars jednom davno imao ciklus padavina sličan onome na Zemlji", rekao je Salese.

U bazenu Helas, na južnoj hemisferi Marsa, nekada su se nalazila velika jezera, mreža rijeka i delta.

"Geološka područja poput ovih ključna su u potrazi za dokazima drevnog života na Marsu", naglasio je Salese i dodao da će NASA rover Perseverans, koji bi trebalo da bude lansiran u julu ili avgustu, istražiti slične naslage stijena na jednom drugom području Crvene planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije