Svemir

Naučnici zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Naučnici zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu
Foto: Pixabay | Naučnici zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Naučnici su, prvi put uz pomoć NASA teleskopa za 'lov' na planete, zabilježili kako ogromna crna rupa uništava nesretnu zvijezdu što pokazuje izuzetni i haotični događaj u svemiru od početka do kraja.

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni slijed nestanka zvijezde udaljene 375 miliona svjetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su naučnici u četvrtak.

Zvijezda veličine našeg Sunca na kraju je "progutana" u rijetkom svemirskom događaju, dodaju.

Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen prije nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da 'lovi' udaljene planete a koji je zabilježio početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u promatranju svemira.

"Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku naprijed", kazao je astronom Tomas Holoien iz Carnegie instituta za nauku koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Astrophysical Journal.

Takav fenomen se dogodi kad se zvijezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u centru mnogih velikih galaksija uključujući naš Mliječni put.

Izuzetno snažne gravitacijske sile crne rupe rastrgnu zvijezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir a ostatak upadne u crnu rupu formirajući pri tom disk vrućeg, sjajnog gasa.

"Možemo mjeriti brzinu kojom postaje sjajnijam a uočimo i pad temperature i sjaja koji su jedinstveni", kaže Holoien.

Uočavanje oscilacija svjetla dok crna rupa proždire zvijezdu i izbacuje zvjezdani materijal u spirali moglo bi pomoći astronomima da razumiju ponašanje crne rupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije