Svemir

Naučnici žele koristiti Zemlju za privlačenje asteroida

Naučnici žele koristiti Zemlju za privlačenje asteroida
Foto: N.N. | Naučnici žele koristiti Zemlju za privlačenje asteroida

Asteroid koji juri prema Zemlji zaplet je brojnih filmova i serija. Dok ga protagonisti gotovo uvijek pokušavaju uništiti, naučnici su došli do, kako se nekima čini, sulude ideje.

Naime, oni žele privlačiti asteroide prema Zemlji. Kroz njih bi mogli istraživati život u svemiru i koristiti ih za vađenje rijetkih metala. Novo istraživanje Univerziteta u Glazgovu moglo bi im i omogućiti privlačenje golemog svemirskog kamenja u Zemljinu orbitu.

Autori naučnog članka navode da bi metali i voda koji se izvuku iz njih mogli biti pogodni za dalja istraživanja ili za nove misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Vodu bi mogli razdvojiti u vodonik i kiseonik te ih koristiti kao gorivo.

Ova opasna, ali zanimljiva metoda privlačenja moći će funkcionisati samo za asteroide do promjera 30 metara. Sve veće asteroide ne bi mogli zaustaviti i zabili bi se u Zemlju. Manji bi jednostavno nakon rudarenja izgorjeli u atmosferi, što umanjuje šansu za apokaliptični scenario.

To bi radili na isti princip na koji funkcioniše i letjelica "Mars Reconnaissance Orbiter", koja koristi aerobreaking da bi promijenila svoju orbitu ili brzinu pomoću atmosfere planeta kao otpora koji ih može povući za slijetanje. Asteroidi koji uđu u Zemljinu orbitu tu bi i ostali dok se iz njih ne sakupe metal i ostali resursi, a zatim bi izgorili.

U cijelom bi manevru učestvovala i bespilotna letjelica koja bi, s dovoljno snage, usmjerila asteroid prema Zemlji. Letjelica bi asteroid pratila cijelim putem do rudarenja kako se ništa ne bi dogodilo.

Naučnici su već pronašli savršen primjerak za testiranje ove teorije: asteroid 2005 VL1. Tvrde da je ovaj kamen savršene veličine i gustoće za misiju, a i njegova brzina kretanja savršena je da ga letjelica uspješno preusmjeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije