Svemir

Pratite nas na Google news

Otkrivena voda u atmosferi planete 111 svjetlosnih godina od Zemlje

Otkrivena voda u atmosferi planete 111 svjetlosnih godina od Zemlje
Foto: ESA/Hubble | Naučnici otkrili vodu u atmosferi planete 111 svjetlosnih godina od Zemlje
N.N.

Astronomi su otkrili vodu u atmosferi ogromne planete K2-18b za koju se zna da već ima temperaturu koja je pogodna za stanovanje. Detalji o ovom velikom otkriću objavljeni su u naučnom časopisu Nature Astronomy.

Planeta K2-18b je od Zemlje udaljena 111 svjetlosnih godina. Zbog toga je jedina opcija čekanje da se pokrene sljedeća generacija svemirskih teleskopa koji će tražiti dodatne plinove u atmosferi planeta koje bi mogli proizvesti samo živi organizmi.

"Ovo je jedno od najvećih pitanja nauke. Uvijek smo se pitali jesmo li sami u svemiru, a u narednih deset godina znat ćemo postoje li hemikalije zbog života u tim atmosferama", rekao je istraživač Ingo Valdman.

Tim koji stoji iza ovog otkrića istraživao je planete koje je Hubble svemirski teleskop otkrio između 2016. i 2017. godine. Oni su utvrdili prisutnost nekih hemikalija u njihovoj atmosferi, no samo je na K2-18b otkrivena voda koja je vitalni sastojak života na Zemlji.

"Pronalazak vode u atmosferi potencijalno useljive egzoplanete je 'nevjerovatno uzbudljivo'. To nas približava odgovoru na pitanje 'Je li Zemlja jedinstvena?'", rekao je Angelos Tsiaras, član UCL tima, prenio je Klix.ba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije