Svemir

Sunce mijenja oblik, naučnici ne znaju zašto

Sunce mijenja oblik, naučnici ne znaju zašto
Foto: N.N. | Sunce mijenja oblik, naučnici ne znaju zašto

Sunce je prosječna zvijezda i izuzetno uzbudljiv svemirski nuklearni reaktor koji stvara pseudotornada i solarne baklje i šalje ka Zemlji i ostalim planetama Sunčevog sistema mlazove plazme.

Nova studija dodaje još jednu fascinantnu činjenicu... Naime, Sunce se širi i sakuplja svakih 11 godina za jedan do dva kilometra.

Moglo bi se reći da diše, doduše, veoma sporo. Radi se o vrlo slabim pomjeranjima jer ti dodatni kilometri mijenjaju raspon Sunca za najviše 0.00029 odsto. Imajući to na umu, djeluje nemoguće da su ekipe s Tehnološkog instituta Nju Džerzi i Univerziteta Azurne obale uopšte uspjeli da primijete te promjene.

Naučnici su se koncentrisali na mlazove plazme koji se izbacuju, pa se ponovo vraćaju na površinu Sunca.

Pokazalo se da frekvencije ovih talasa nisu toliko različite od zvučnih talasa koje stvara muzički instrument. Recimo, da imate saksofon.  Odsvirate notu, zvuk se čuje i sve je u redu. Međutim, ako se cijevi u saksofonu iznenada prošire, visina tona će pasti. Ako se suze, ton će biti viši.

U tom smislu Sunce je poput velikog saksofona. Frekvencije talasa se mijenjaju u zavisnosti od širine Sunca, a to se može dosta precizno izmjeriti.

Ipak, nije lako. Bila je potrebna 21 godina posmatranja preko dva odvojena NASA svemirska teleskopa da bi se došlo do ovog otkrića.

Samo "disanje" Sunca povezano je sa solarnim ciklusima. Svakih 11 godina Sunce iz nemirnog solarnog maksimuma ide do mirnijeg solarnog minimuma.

Na svom maksimumu Sunčeve pjege, tamne mrlje intenzivne magnetne aktivnosti, pojavljuju se češće i okupljaju iznad i ispod ekvatora.

Veći broj Sunčevih pjega povećava mogućnost pojavljivanja Sunčevih oluja, čije posljedice mogu varirati od pojačane polarne svjetlosti na nebu do kvarova električne infrastrukture. No, tokom solarnog minimuma Sunčeve pjege postaju rjeđe. Ova aktivnost je posljedica magnetne aktivnosti koja se odvija duboko ispod površine - na dubinama većim od milion metara.

Sunce se malo raširi tokom solarnog minimuma, a skupi tokom maksimuma. Iako su naučnici izjavili da trenutno "nema teorije" koja bi povezivala promjenu veličine Sunca i unutrašnje magnetske procese Sunca, sugerišu da je to povezano s promjenom orijentacije magnetskih polja koja se događaju tokom ciklusa. Ove malene promjene Sunčevih dimenzija ne djeluju na klimu na Zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije