BiH

DF i SDA kažnjeni zbog jezika mržnje

DF i SDA kažnjeni zbog jezika mržnje
Foto: N.N. | DF i SDA kažnjeni zbog jezika mržnje

SARAJEVO - Demokratska fronta – Građanski savez (DF/GS) i Stranka demokratske akcije (SDA) danas su novčano kažnjeni zbog jezika mržnje na predizbornim skupovima u Tuzli.

Ovo je na hitnoj sjednici odlučila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH podnio je prjavu  CIK-u BiH zbog govora mržnje koji je prema njemu i hrvatksoj predsjednici iznesen na jendom transparentu na predizbornom skupu DF/GS-a.

Naime na transparentu je pisao uvredljivi sardržaj koji navodi na mržnju, a koji glasi: „Glasom koji za Komšića damo glogov kolac Čoviću zabijamo. I zato ga ko bosanska raja i Kolindi zabijemo do jaja“.

Nakon polemike članova koja kazna odgovara ovakvoj poruci na predizbornom skupu, članovi CIK-a BiH su se složil ida ona bude 7.000 KM.

Novak Božićković član CIK-a BiH predlagao je najveću novčanu kaznu kazavši da je ovo najbrutalniji jezik mržnje upotrebljen u izbornom procesu.

Po prijavi SBB-a kažnjena je i SDA zbog, kako je rečeno, govora koje održao Bakir Izetbegović, lider ove stranke, a koji je imao, kako je navedeno, elemente mržnje, a ova stranka moraće da plati 5.000 KM.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a  kazao je danas da će od sutra politički subjekti imati tri dana roka da podnesu pritužbe, žalbe i traže ponovno preborjavanje glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije