BiH

Pratite nas na Google news

Izgubili mandate nakon dopisnih glasova

Izgubili mandate nakon dopisnih glasova
Foto: Ilustracija | Izgubili mandate nakon dopisnih glasova
N.N.

SARAJEVO - Anđelko Stojanović i Ninoslav Sušilović bili su na Opštim izborima 2018. godine kandidati Posavske stranke za Skupštinu Posavskog kantona sa najviše osvojenih glasova, dok nisu sabrani dopisni glasovi pristigli izvan Bosne i Hercegovine.

Tako su umjesto njih mandate dobili bivši kadrovi HDZ-a 1990 Mario Ćošković i Luka Lucić.

Ukupno 77.000 birača prijavljeno je za dopisno glasanje izvan Bosne i Hercegovine, od toga 1.825 birača iz Orašja.

Iako je teško utvrditi kako su dopisni glasovi uticali na ostvarene izborne rezultate većih stranaka, u malim političkim subjektima i te kako jesu.

Anđelko Stojanović i Ninoslav Sušilović osvojili su najviše glasova na listi Posavske stranke za Skupštinu Posavskog kantona dok nisu sabrani dopisni glasovi pristigli iz inostranstva. Stojanović je prvobitno imao 391 glas ili 41,16 odsto, a Sušilović 349 glasova ili 36,74 odsto.

Kad su sabrani pristigli glasovi, Centralna izborna komisija BiH mandate je dodijelila Mariju Ćoškoviću i Luki Luciću. Ćošković je, naprimjer, imao 119 osvojenih glasova, odnosno 12,53 odsto, da bi na kraju, nakon sabranih dopisnih glasova, dobio ukupno 460 glasova, odnosno 34,38 odsto. Drugim riječima, izborni rezultat se u potpunosti promijenio.

Indikativno je takođe da je Mato Rošić, prije nego što su sabrani dopisni glasovi, imao 117 osvojenih glasova ili 12,32 odsto, da bi na kraju završio treći na listi s osvojenih 451 glas ili 33,71 odsto. Nažalost ili na sreću, kako za koga, Rošić nije dobio mandat u Skupštini Posavskog kantona.

Mario Ćošković i Luka Lucić su, kako piše portal "Klix.ba", bivši odbornici HDZ-a 1990 u Opštini Domaljevac-Šamac. Opštinsko vijeće Domaljevac-Šamac prošlo je kroz turbulentan period, nakon što se promijenila većina i nakon što je pokrenut postupak smjene načelnika.

Ćošković i Lucić nisu bili zadovoljni kao odbornici, stoga im je bila prijeko potrebna nova stranka da bi se kandidovali na Opštim izborima. U stranačkoj centrali Posavske stranke su naveli da im je kandidatura potrebna da im biračko tijelo, odnosno podrška koju imaju, "ne bi lapila".

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije