BiH

Pratite nas na Google news

Srpska lista osvojila tri mandata u Livanjskom kantonu

Srpska lista osvojila tri mandata u Livanjskom kantonu
Foto: Ilustracija | Srpska lista osvojila tri mandata u Livanjskom kantonu
Srna

LIVNO - Srpska lista je u Livanjskom kantonu osvojila tri mandata, a SDA ima najviše mandata za skupštine Sarajevskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, pokazuju utvrđeni rezultati koje je danas saopštila Centralna izborna komisija BiH.

U Livanjskom kantonu koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila je osam mandata, HDZ 1990 četiri, Hrvatska nezavisna lista tri, SDA dva, dok po jedan mandat imaju Srpska napredna stranka, Narodna stranka "Radom za boljitak", Kantonalna nezavisna lista, Hrvatska republikanska stranka i SDP.

U Kantonu Sarajevo SDA ima 10 mandata, Narod i pravda šest, Naša stranka pet, SDP i SBB po četiri, DF tri, NBL dva i BOSS jedan mandat.

U Unsko-sanskom kantonu SDA je osvojila devet mandata, A-SDA osam, SDP četiri, Laburistička stranka tri, SBB i DF po dva, a Nezavisni blok i Naša stranka po jedan mandat. 

Za Skupštinu Tuzlanskog kantona najviše mandata osvojio je SDP 10, a slijede SDA sa devet, PDA sa sedam, DF sa tri mandata, a po dva mandata osvojili su SBB, Naša stranka i Stranka za BiH.

U Posavskom kantonu koalicija okupljena oko HDZ-a BiH osvojila je 11 mandata, Hrvatsko zajedništvo za Posavinu "Prkos" - HDZ 1990-HSP-HS tri mandata, po dva SDA i Posavska stranka, a po jedan mandat osvojili su SDP, SBB i PDA.

U Zeničko-dobojskom kantonu SDA je osvojila 11 mandata, SDP šest, Nezavisni blok pet, po tri mandata osvojili su SBB, HDZ i DF, dva mandata su pripala A-SDA, a po jedan su osvojile Stranka za BiH i Naša stranka.

U Bosansko-podrinjskom kantonu SDA je osvojila pet mandata, Liberalna stranka četiri, Nezavisna bosanskohercegovačka lista tri, Stranka za BiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča po dva mandata i Nezavisni blok i prva stranka, Naša stranka i A-SDA po jedan mandat.

U Srednjobosanskom kantonu SDA je osvojila 10 mandata, koalicija okupljena oko HDZ-a devet, SDP pet, SBB i DF po dva, Hrvatski pokret za srednju Bosnu-HDZ 1990-HSBiH i Nezavisni blok po jedan mandat.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila je 13 mandata, SDA osam, SDP tri, po dva Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSHKDU-HRAST-HSPBiH i SBB, a po jedan mandat DF i Hrvatska republikanska stranka.

U Zapadnohercegovačkom kantonu najviše mandata dobila je koalicija HDZ BiH-HKDU BiH 16, koalicija Hrvatsko zajedništvo tri, Hrvatska republikanska stranka dva i po jedan HSP Doktor Ante Starčević BiH, Hrvatska demokratska unija i Hrvatska stranka prava. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije