BiH

Nešić ulazi u Parlament BiH

Nešić ulazi u Parlament BiH
Foto: N.N. | Nešić ulazi u Parlament BiH

BANJALUKA - Centralna izborna komisija je završila brojanje, 15 dana nakon izbora. Nakon što su glasovima sa redovnih biračkih mjesta dodati glasovi poštom, u odsustvu, te glasovi iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, najveći dobitnik u Narodnoj skupštini RS je koalicija Zajedno za BiH.

Koalicija SDA, Stranke za BiH i BPS-a, dobila je još jedno mjesto u parlamentu Srpske, na štetu DNS-a koji je spao na 12 mandata. Popuniće ga Mijo Perkunić, dosadašnji predsjednik Kluba hrvatskih delegata u Vijeću naroda Srpske.

Perkunić je negativni rekorder ovih izbora, jer ulazi u parlament sa samo 187 glasova. Na izborima se nije "proslavila" ni Gordana Vidović iz Seljačke stranke sa 340 glasova, ali je zahvaljujući koaliciji sa PDP-om bila na kompenzacionoj listi i na mala vrata ušla u skupštinu.

Skupština će najvjerovatnije da funkcioniše u drugačijem sastavu od izglasanog. Dio poslanika će da uđe u izvršnu vlast ili će da odbije mandat, dok za konstituisanje skupštine još nedostaju po jedan Bošnjak i jedan Hrvat.

Zbog malih razlika u broju glasova, pojedini kandidati strepe i od mogućeg ponovljenog brojanja.

U prvoj izbornoj jedinici, na listi DNS-a, direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj, "bježi" Dušku Miletiću, prijedorskom gradskom odborniku samo 15 glasova.

Poštanski glasovi su donijeli promjene i u sastavu srpskog dijela Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Direktno mjesto u parlamentu je izborio DNS-ov Nenad Nešić, direktor "Puteva Republike Srpske", koji je u Trećoj izbornoj jedinici pretekao Lazara Prodanovića, dugogodišnjeg poslanika SNSD-a.

Socijaldemokrate ipak ostaju na šest parlamentaraca - Snježana Novaković Bursać, pomoćnica direktora zavoda "Dr Zotović", ulazi u državni parlament preko kompenzacione liste.

Na zvanične rezultate i preuzimanje mandata moraće još da se pričeka. Učesnici izbora imaju trodnevni rok da se žale na rezultate i traže da se glasovi ponovo broje. CIK konačne rezultate mora da utvrdi do sedmog novembra.

(atv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije