BiH

Poslanici koje više nećemo gledati u bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH

Poslanici koje više nećemo gledati u bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH
Foto: N.N. | Poslanici koje više nećemo gledati u bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH

SARAJEVO - Građani BiH u naredne četiri godine neće imati priliku gledati neka od poznatih lica u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U bijeloj sali Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dužnost poslanika više neće obnašati Amir Fazlić, Hazim Rančić i Nermina Kapetanović. Naime, Fazlić nije uspio osvojiti mandat u najvišem organu zakonodavne vlasti, dok Rančić uopšte nije bio kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Karijeru zakonodavca za sada je završila i Nermina Kapetanović koja je nedavno imenovana za ambasadorku BiH u Ženevi i koja se već nekoliko mjeseci nalazi na diplomatskoj obuci u Ministarstvu insotranih poslova BiH.

Manadat u Parlamentarnoj skupštini BiH nije osvojila ni aktuelna ministarka pravde BiH Marina Pendeš, kao ni delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Mario Karamatić, piše Klix.ba.

Osvojenih 5.719 glasova nije bilo dovoljno ministru pravde BiH Josipu Grubeši da sjedne u klube državnog parlamenta. Na ovogodišnjim izborima povjerenje građana tražili su Lilja Zovko (delegat u Domu naroda PSBiH) i Jozo Bagarić (poslanik u Parlamentu FBiH), međutim ni Zovko, a ni Bagarić nisu uspjeli osvojiti dovoljan broj glasova.

Još uvijek aktuelni poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu PSBiH Mensura Beganović takođe nije dobila dovoljan broj glasova za još jedan mandat, a u parlamentarne klupe neće sjesti ni njen stranački kolega potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Poslanici DF-a Maja Gasal-Vražalica, Damir Bećirović i Hanka Vajzović na ovogodišnjim izborima uopšte se nisu nalazili na izbornim listama.

Bez mandata je ostao i ministar komunikacija I transporta Ismir Jusko (SBB) koji i pored 10.335 osvojenih glasova nije uspio ući u Parlamentarnu skupštinu BiH. Ista sudbina zadesila je i njegove kolege iz SBB-a, trenutne poslanike u Parlamentu FBiH Nasira Beganovića i Faruka Ćupinu.

Mirsad Đonlagić, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić takođe su rekli zbogom bijeloj sali najvišeg državnog organa zakonodavne vlasti.

Naredne četiri godine u Predstavničkom domu PSBiH neće sjediti ni Diana Zelenika koja je na ovogodišnjim izborima izgubila u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Pored nje, u Klubu poslanika iz političkih stranaka okupljenih oko HNS-a neće sjediti ni Monika Tomić iz HDZ-a BiH.

Od trenutnih poslanika, parlamentarne klupe napustiće i poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, kao i poslanici Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Milica Marković.

Prodanović i Majkić nisu osvojili mandate u Predstavničkom domu PSBiH, dok Marković s 2.289 osvojenih glasova nije uspjela osigurati ni mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U Predstavničkom domu PSBiH neće sjediti ni Miroslav Milovanić, kao ni Nikola Špirić.

Što se tiče Špirića, on je državnu klupu zamijenio onom u parlamentu Srpske.

Slična sudbina zadesila je i SDS-ove parlamentarce Aleksandru Pandurević i Nenada Lalića koji takođe nisu uspjeli osvojiti mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH. Funkciju zakonodavca neće imati ni Mladen Bosić koji nije bio kandidat na parlamentarnim izborima.

Aktuelni poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Denis Bećirović ove godine bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, što znači da naredne četiri godine neće vršiti dužnost poslanika u Predstavničkom domu PSBiH. Na izborima se ove godine nije kandidovao šef Kluba poslanika iz reda SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Mirsad Mešić.

Državni parlamentarci neće biti ni Borislav Bojić, Jovan Vukovljak, Đorđo Krčmar, Zaim Backović (nije uspio osvojiti mandat u Parlamentu FBiH) i Safer Demirović (osvojio mandat u Parlamentu FBiH preko kompenzacijske liste).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije