BiH

Koalicija "Pod lupom" traži sankcije i ponovna brojanja glasova

Koalicija "Pod lupom" traži sankcije i ponovna brojanja glasova
Foto: Ilustracija | Koalicija "Pod lupom" traži sankcije i ponovna brojanja glasova

SARAJEVO - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas je poslala Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za poništenje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik na osnovu ozbiljnih pokazatelja da je izigrana volja birača u smislu preferencijalnih glasova dodavanih kandidatima iz ove izborne jedinice saopšteno je iz te koalicije.

"Temeljem zabilježenih nelogičnosti u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik, a koje se odnose na neuobičajeno visoke procente preferencijalnih glasova pojedinih kandidata koji su time osvojili mandat, Koalicija 'Pod lupom' traži da CIK BiH poništi izbore u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik. Zahtjev je potkrijepljen činjenicom da u Zvorniku od 88 biračkih mjesta, na 64 kandidati iz Zvornika imaju 100 posto glasova političke partije kojoj pripadaju, a kandidati koji nisu iz Zvornika imaju nula ili samo nekoliko glasova", navodi se u saopštenju ove koalicije.

Kako se dodaje, u ostalim sredinama sa većim biračkim tijelom, procenat koji osvoje lokalni kandidati obično rijetko prelazi 50 odsto, a kako tvrde, "kao rezultat toga, zvornički kandidati imaju nevjerovatne procente preferencijalnih glasova".

"Koalicija 'Pod lupom' zahtijeva od CIK-a BiH da utvrdi sve činjenice u vezi s ovim zahtjevom, te da sankcioniše članove biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a tamo gdje postoje elementi krivične odgovornosti da o tome obavijesti nadležno tužilaštvo", navodi se u saopštenju.

Koalicija "Pod lupom" ocjenjuje ove izbore kao djelimično regularne, jer, kako tvrde, "nije u potpunosti ispoštovana volja građana i birača".

"Imajući u vidu činjenicu velikog nezadovoljstva političkih subjekata i građana BiH cijelokupnim tokom izbora i nepovjerenjem koje je izraženo u percepciji javnosti prema izbornoj administraciji, očekuje se od CIK-a BiH da temeljito razmotri sve prigovore kao i zahtjeve za ponovno brojanje glasova, te poduzme zakonom predviđene mjere i izrekne adekvatne sankcije svima onima koji su kršili Izborni zakon BiH i provedbene akte Centralne izborne komisije BiH", zaključuje se u saopštenju koalicije "Pod lupom".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije