BiH

Pratite nas na Google news

Koalicija "Pod lupom" traži sankcije i ponovna brojanja glasova

Koalicija "Pod lupom" traži sankcije i ponovna brojanja glasova
Foto: Ilustracija | Koalicija "Pod lupom" traži sankcije i ponovna brojanja glasova
N.N.

SARAJEVO - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas je poslala Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za poništenje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik na osnovu ozbiljnih pokazatelja da je izigrana volja birača u smislu preferencijalnih glasova dodavanih kandidatima iz ove izborne jedinice saopšteno je iz te koalicije.

"Temeljem zabilježenih nelogičnosti u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik, a koje se odnose na neuobičajeno visoke procente preferencijalnih glasova pojedinih kandidata koji su time osvojili mandat, Koalicija 'Pod lupom' traži da CIK BiH poništi izbore u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik. Zahtjev je potkrijepljen činjenicom da u Zvorniku od 88 biračkih mjesta, na 64 kandidati iz Zvornika imaju 100 posto glasova političke partije kojoj pripadaju, a kandidati koji nisu iz Zvornika imaju nula ili samo nekoliko glasova", navodi se u saopštenju ove koalicije.

Kako se dodaje, u ostalim sredinama sa većim biračkim tijelom, procenat koji osvoje lokalni kandidati obično rijetko prelazi 50 odsto, a kako tvrde, "kao rezultat toga, zvornički kandidati imaju nevjerovatne procente preferencijalnih glasova".

"Koalicija 'Pod lupom' zahtijeva od CIK-a BiH da utvrdi sve činjenice u vezi s ovim zahtjevom, te da sankcioniše članove biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a tamo gdje postoje elementi krivične odgovornosti da o tome obavijesti nadležno tužilaštvo", navodi se u saopštenju.

Koalicija "Pod lupom" ocjenjuje ove izbore kao djelimično regularne, jer, kako tvrde, "nije u potpunosti ispoštovana volja građana i birača".

"Imajući u vidu činjenicu velikog nezadovoljstva političkih subjekata i građana BiH cijelokupnim tokom izbora i nepovjerenjem koje je izraženo u percepciji javnosti prema izbornoj administraciji, očekuje se od CIK-a BiH da temeljito razmotri sve prigovore kao i zahtjeve za ponovno brojanje glasova, te poduzme zakonom predviđene mjere i izrekne adekvatne sankcije svima onima koji su kršili Izborni zakon BiH i provedbene akte Centralne izborne komisije BiH", zaključuje se u saopštenju koalicije "Pod lupom".
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije