BiH

Ivanić: Ako Oružane snage idu na mezarje Aliji Izetbegoviću, mogu i na naše svečanosti

Ivanić: Ako Oružane snage idu na mezarje Aliji Izetbegoviću, mogu i na naše svečanosti
Ivanić: Ako Oružane snage idu na mezarje Aliji Izetbegoviću, mogu i na naše svečanosti

BANJALUKA - Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da je dobro proučio zakon kada je donio odluku da angažuje jedinicu Oružanih snaga na paradi povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Dodao je i da mu ne smeta kada Drugi pješadijski puk ide na mezarje Aliji Izetbegoviću, ali da isto tako očekuje od njih da prihvate pravo Republike Srpske da angažuje jedinice na svojim svečanostima.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da Treći pješadijski puk "Republika Srpska" baštini tradicije Vojske Republike Srpske i ako je ta srpska komponenta ugrožena, onda nema razloga da RS nastavi podržavati Oružane snage BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da će pozvati političare iz Republika Srpske da ne podrže smjenu zamjenika ministra odbrane Seada Jusića, ukoliko se na tome bude insistiralo zbog toga što je potpisao odobrenje o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS.

Jusić bi, prema Ivaniću, trebalo da bude smijenjen da je pokušao da ospori njegovu naredbu kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ivanić je rekao da je dobro izučio pravne akte i našao način da se sačuva dignitet RS, pripadnika OSBiH iz RS, a generalno i lanac komande.

Posebno je kritikovao medije iz Federacije BiH ističući da to govori dovoljno o FBiH, kao i o političkoj kulturi koja želi nametnuti svoju volju.

Kako kaže, nikada u istoriji nije održana sjednica na kojoj je razgovarano o upotrebi jedinice za počast, jer ta jedinica pripada članu Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije