BiH

Oštre reakcije: Sarajevo osporava proslavu Banjaluke

Oštre reakcije: Sarajevo osporava proslavu Banjaluke
Oštre reakcije: Sarajevo osporava proslavu Banjaluke

SARAJEVO - Dok je u Banjaluci trajalo slavlje, predstavnici Bošnjaka uz zvaničnike međunarodne zajednice i juče su osporavali pravo na slavlje Republici Srpskoj istovremeno pozivajući na odgovornost one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

OHR: Neustavan Dan RS

Povodom proslave Dana Republike iz Kancelarije visokog predstavnika podsjetili su da "vlasti u entitetu Republika Srpska obilježavaju neustavan Dan RS" te da se Ustav BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.
 

Ambasada SAD: Kršenje vladavine prava

Iz Ambasade SAD istakli su da je u pitanju nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, kršenje vladavine prava i oni koji to čine moraju za to da odgovaraju.

"SAD podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene BiH, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekli su iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD i istakli da je u okvir rasprave neodgovorno stavljati Oružane snage BiH.

Izetbegović: Tražiću preispitivanje svih činjenica

Na proslavu Dana Republike Srpske reagovao je i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, koji je podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti 9. januara kao Dana RS. On je rekao da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi sa angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS i zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenje zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcije komandantice NATO štaba u BiH.

Najviše negodovanja juče je i bilo zbog učešća Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na proslavi Dana Republike koje je postrojio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

MO: Nismo dali odobrenje

Učešće ovog puka u obilježavanju Dana Republike nisu odobrili u Ministarstvu odbrane BiH, nakon čega je Ivanić zatražio da se počasna jedinica OS BiH, na koju ima pravo, uputi u Banjaluku, što je i učinjeno, ali kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane BiH, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Nakon što su postrojeni pripadnici OS BiH iz Ministarstva odbrane BiH naglasili su da nisu dali odobrenje za učešće OS BiH u obilježavanju Dana RS. U ovom ministarstvu pojašnjavaju da su Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno, odnosno 6. januara dostavili smjernice za postupanje pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banjaluci 8. i 9. januara.

Prethodno je Ministarstvo odbrane u vezi sa aktom NATO štaba u Sarajevu od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH, a kako se Predsjedništvo BiH nije izjasnilo o tom dopisu do 8. januara, Ministarstvo odbrane istog dana je izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OS da se obustave sve radnje u vezi sa angažovanjem pripadnika OS BiH za 9. januar.

Takođe, istog dana MO BiH je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OS u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba.  

"Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH", rekli su u Ministarstvu odbrane BiH.

Čović: Bez potrebe se dižu tenzije

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, za razliku od Bošnjaka i predstavnika međunarodne zajednice, ističe da se bez potrebe dižu tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira ko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući", rekao je Čović, ističući da je u prošloj godini dat pretjeran značaj i pažnja referendumu u RS.

Govoreći o angažovanju Oružanih snaga u obilježavanju Dana Republike Srpske, Čović je rekao da Ivaniću kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH pripada mogućnost da "ima dio Oružanih snaga BiH u funkciji praćenja rada predsjedavajućeg Predsjedništva" i on je tu mogućnost iskoristio.

"U Predsjedništvu BiH pokušali smo naći neko rješenje koje bi bilo dio kompromisa preko Ministarstva odbrane BiH i mislim da je ministrica odbrane BiH sa svojim zamjenicima, takođe, tražila rješenje tako da na neki način budemo dio protokola, a da ne izazivamo nikakve reakcije", dodao je Čović.

SBB: BiH izgubila cijelu godinu

S druge strane, SBB podržava najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi sa angažmanom pripadnika OS BiH i zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenje zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcija komandanta NATO štaba u BiH.

SBB je upozorio da je BiH već jednu cijelu godinu izgubila u dizanju tenzija zbog 9. januara i da to odgovora samo onima koji žele podjele, ekonomsko zaostajanje i opravdanje za izostanak veće brige prema građanima.

SDP, DF i GS: Minidržavni udar

Postrojavanje pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, SDP, DF i Građanski savez ocijenili su minidržavnim udarom i napadom na mir jer je ugrožen lanac komandovanja u OS BiH.

"Ivanić i Pendešova na ovaj način nasrnuli su ne samo na ustavnopravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini", smatraju u ovim partijama.

Bećirović: Prijedlog zakona

Denis Bećirović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su, kako je rekao, počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike BiH, dok je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske pozvao Bošnjake da ne nasjedaju na provokacije i uvrede, ali da budu svjesni da poruke Milorada Dodika nisu poruke mira, tolerancije i suživota, već potpuno suprotno od toga.

Štir: Proces eskalacije tenzija u BiH

Obilježavanje 9. januara, Dana Republike, komentarisali su i u Hrvatskoj, gdje je Davor Ivo Štir, ministar spoljnih i evropskih poslova, rekao da obilježavanje Dana Republike Srpske uprkos odluci Ustavnog suda svjedoči o procesu eskalacije tenzija u BiH.

"To nije proces koji je započeo danas i ima uticaja nekih predstavnika međunarodne zajednice jer dopuštaju da se to u ovom trenutku odvija bez većih reakcija", rekao je Štir, dodajući da se mirne glave mora gledati na taj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije